Login za korisnike

Delírio

Delij koji natsaje kombiniranjem tradicionalne brazilske forme i suvremenog plesa, u Zagreb dovodi njegov stari znanac – Ângelo Madureira

***

Još jedana povratnički dvojac na ovogodišnjem Queer Zagrebu čine Ângelo Madureira i Ana Catarina Vieira. Domaća ih je publika prvo mogla upoznati u predstavi Clandestino na Queeru 2008, a potom i u projektu Nafta nastalom u produkciji Perforacija.

I dok je Clandestino nastao kao odgovor na nevoljkost brazilskih vlasti da financiraju suvremeni ples, Delírio se bavi tradicionalnom brazilskom formom - zvanom frevo.

Frevo je naziv za čitav spektar glazbenih stilova i plesnih koraka koji potječu iz Recifea, glavnog grada sjeverne brazilske pokrajine Pernambuco. Evoluirajući iz capoeire (brazilska borilačka vještina), frevo potječe od uličnih tučnjava Recifea unatrag više od sto godina. Danas, kad više nema uličnih borbi, frevo je asocijacija na drugačiju uličnu “zabavu” - na ulične karnevale, šarenilo boja te intenzivno i ritmično bubnjanje koje je tipično za pjesme koje prate ovaj ples.

Ângelo Madureira pleše frevo od djetinjstva, kao stanovnik pokrajine Pernambuco i kao netko tko je odrastao na hodnicima i pozornicama Narodnog baleta u Recifeu, koji je osnovala i vodi njegova obitelj.

Ekspresija miješanih stilova, ovaj plesni performans je susret između njegovog cjeloživotnog obrazovanja u brazilskim narodnim plesovima i onog u suvremenom plesu.

autorski tim
Antúlio Madureiraskladatelj
Rogério Ortizfotograf
Ângelo Madureiraautor
Ana Catarina Vieira redatelj
Juliana Augusta Vieiralikovno oblikovanje predstave

izvođači
Ângelo Madureira

Odgovori

POVEZANE VIJESTI