Login za korisnike

Guintche

Kako je jedan crtež zadobio vlastiti život i završio na plakatu ovogodišnjeg Queer Zagreba, zna Marlene Monteiro Freitas.

***

Marlene Monteiro Freitas koreografkinja i plesačica, rođena je na Kapverdskim otocima gdje je bila članica i suosnivačica plesne grupe Compass. Nakon završetka plesnih studija u različitim europskim školama, razvila je plesni projekt sa lisabonskom zajednicom  Cova da Moura, vođena idejom da ples ne treba podučavati, već jednostavno uvježbavati.

Guintche je njezin višegodišnji projekt, za koji je 'okidač' bio crtež neke osobe koji je nacrtala prema sjećanju.  S vremenom, taj je lik je rastao i u autoričinoj mašti stvorio "vlastiti život".

Kako kaže sama:

"Izazovnog identiteta i nepromjenljiva gledišta, Guintche je postao neprijatna figura, netko ili nešto što/tko se trese od gornjeg do donjeg dijela, točnije stražnjicom, mašući pri tome njegovim rukama oko njegove glave, hipnotizirajući nas...

Guintche nije briga. Guintche nastavlja tresti svojom stražnjicom, mašući rukama, jedući što nije bilo namjenjeno da se pojede: svoj vlastiti identitet. Jeduće, tresuće, lakomisleno, neobično jedno muško, žensko, stvar ili neka druga ne-binarna kategorija bića, stvarajućiponovno samo sebe sa svojim vlastitim samoupijanjem.
Kroz kontinuiranu preobrazbu, Guintche je klaun, lutka, zabavljač, ljudožder, stroj, boksač, plesač, zagonetka. Ali ipak, Guintche je utisnut u svijet. Guintche je vrlo stvaran. U apstrakciji gotovo nepostojane scenografije, Guintche vlada i protivi se zamjenicama.
Iako bez političkih namjera, Guintche je sam po sebi politički u njegovu utjelovljenju preobrazbe."

autorski tim
Marlene Monteiro Freitaskoreograf
Yannick Fouassieroblikovatelj svjetla
Johannes Kriegerskladatelj

izvođači
Marlene Monteiro Freitas

Odgovori

POVEZANE VIJESTI