Login za korisnike

Parter

Performans za koji se ne zna ni kad ni gdje će se točno dogoditi. Do konca Queer Zagreba – budite pažljivi kad sjedate u gledalište…

***

Izvedba čiju najavu, zbog njezine specifičnost, u cijelosti prenosimo iz festivalskih materijala.

***

Parter je akcija koju izvodi skupina Les Gens d’Uterpan, kao dio serije performansa Re-akcija koji imaju za  cilj razotkriti konvencije i društvene mehanizme koji povezuju umjetničku praksu i političko djelovanje.

Les Gens d’Uterpan često promišljaju načine na koje se ustaljeni modeli izvođenja, gledanja i doživljavanja  umjetnosti mogu protresti i poremetiti. Nitko više  ne može biti pasivni promatrač, čak niti u udobnosti  vlastitog sjedišta u kazalištu – ta vrsta voajerističke kontemplacije s Les Gens d’Uterpan se jednostavno briše  svakom njihovom akcijom. A pogotovo s onime što  nazivaju Parter.

Naime, ova akcija će se održati tijekom Queer Zagreb festivala, ali nije poznato gdje ni kada.

Oni koji će ovu akciju doživjeti sigurno će znati da su joj svjedočili – i neće je samo tako zaboraviti. Jedino što Queer Zagreb zna jest da je izvedba naručena i uvrštena u festivalski program – sve ostalo je na umjetnicima. Svi kazališni parteri u gradu mogu postati poligon za ovu  akciju. A radi se o tome da se akcija Parter slobodno miješa u već postojeći izvedbeni program kazališta, koncertnih dvorana, raznih prostora. Parter se odvija u gledalištu za vrijeme dok se publika namješta u svojim sjedalima.

Skupina plesača, koji su također dio publike, će klizati preko naslona sjedišta i preko tijela drugih gledatelja polako napredujući prema pozornici.

Ovaj interaktivni performans će zaintrigirati i zbuniti, ali istovremeno i nasmijati i opustiti publiku. Tim više što će
se ova proces ponoviti dva puta – jednom dok su plesači odjeveni, a jednom dok su goli.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI