Login za korisnike

X-Event 2.7 d’après le protocole Salives

180 minuta performansa u kojemu je aktivnost izvođača određena trošenjem dovedenim do ruba fizičkih granica.

***

Autorski dvojac Annie Vigier i Franck Apertet kreirao je u Centru suvremene umjetnosti u Brétignyu u 2005. projekte X-Event 1 i 2, kao vlastitu kritiku normalizacije izvedbenih umjetnosti.

X-Event 1 sastojao se od 7 protokola koje su autori definirali poput matrice iz koje je pak nastalo 7 performansa okupljenih u X-Event 2 : Trke, Mrtva tijela, Ukus, Val, Kama Sutra, Padovi, Slina.

Kako kaže službena najava:

"Kretanje posjetitelja i njihovi različiti kutevi gledanja razlikuju se od fiksnog kuta gledanja publike koja sjedi okrenuta u smjeru pozornice. Tijelo posjetitelja je u pokretu i postaje dio predstave. Ograničeno trajanje  predstave produljeno je na nekoliko sati ili čak na više  dana, posjetitelj je oslobođen u ritmu vlastite percepcije  i vlastitog kretanja.
Pothvat koreografa ukratko predlaže reverzibilitet kao  alternativu strategiji dekonstrukcije. Riječ je o taktici  koja na temelju iskustva iznimnih prisila i ograničenja  nametnutih kontekstu i izvođačima nezaustavljivo vodi  do suprotnosti, do oslobađanja individualnosti i oštrog poimanja prostora."


Odgovori

POVEZANE VIJESTI