Login za korisnike

La Danse de Pieze

Pojam ‘homosenzualnosti’ kako ga definira Malek Chebel, trajni je izvor inspiracije koregrafskog dvojca Fattoumi & Lamoureux.

***

U bogatom opusu francuskog antropologa, psihoanalitičara i filozofa alžirskog podrijetla, Maleka Chebela, posebno mjesto zauzima pojam homosenzualnosti. Kako kaže Chebel, na Srednjem Istoku, a naročito u arapskom dijelu istog, taj pojam zapravo označava pojavu kad se odsustvu partnera suprotnog spola, na isti spol projicira iskaz senzualnosti koji inače ne bi imao prostor izraza.

Uz ine Chebelove radove, upravo su njegovi stavovi na temu homosenzualnost stalni izvor inspiracije koreografskom dvojcu Fattoumi & Lamoureux, pa je temeljem njih nastala i njihova uspješnica Pièze (Unité de Pression), u kojoj je tjelesni kontakt izvođača proizvodio zvučni signal. La Danse de Piezesvojevrsni je nastavak te predstave, a posrijedi je plesni duet istražuje odnos između dvojice  muškaraca koji se izmjenjuju u ulozi partnera i suparnika.

Kako kaže službena najava:

"Koreografijom se izmjenjuju sekvence u kojima se  gotovo ne dodiruju s onima totalnog pritiska, nemogućih oslonaca, pokreta u kojima se masa tijela pretvara u  otvoren poziv iskustvu. U slijedu žudnje, isprepletanja i  odbijanja – tijela plesača oblikovana su tim izmjenama  u suprotstavljanju senzualnosti i konfrontacije."

http://www.youtube.com/watch?v=vb8DunqOOKk

Fattoumi & Lamoureux suradnju su započeli još tijekom studija na Sveučilištu René Descartes, kada su osnovali trupu Urvan Letroiga, i već prvim duetom Husaïs odmah primili nagradu za debitantski rad na koreografskom natjecanju Bagnolet International Choreography.
Odonda se kroz niz projekata bave istraživanjem inteligencije tijela i njegove sposobnosti da razotkrije značenje koje se misaono unosi u pokret. Duo je 2005.  godine pokrenuo festival Danse d’Ailleurs s misijom preispitivanja okvira suvremenosti u umjetnosti, stavljajući naglasak na izričaj autora iz Afrike.

Postavši voditeljima nacionalnog koreografskog centra u Caenu, nastavili su svoj kreativni pristup društveno angažiranim temama, među kojima i koncept homosenzualnosti u arapskom  svijetu u ovom radu, ali i problematiziranje feredža u solu “Manta” koji je premijernu izvedbu doživio na festivalu Montpellier Danse 2009.

autorski tim
Héla Fattoumikoreograf
Éric Lamoureuxkoreograf
Xavier Lazarinioblikovatelj svjetla
Frédéric Casanovascenograf

izvođači
Hafiz Dhaou
Moustapha Ziane

Odgovori

POVEZANE VIJESTI