Naslovnica > PREDSTAVE > Correspondences

Correspondences

NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Četriri godine nakon što je ovdašnjoj publici predstavila neobično čitanje glazbe Ive Maleca, Haićanka Kettly Noël vraća se u Zagreb progovoriti o položaju žena na afričkom kontinentu.
autorski tim funkcija
Kettly Noëlkoreograf
Nelisiwe Xabakoreograf
Gilles Gentnerskladatelj
Frédéric Koeningskladatelj
Jill Scottskladatelj
Betty Carterskladatelj
Blossom Dearieskladatelj
Godspeedyou Black Emperor skladatelj
Annie Lenox skladatelj
Eurythmicsskladatelj
Angedupskladatelj
John Milton Cage Jr.skladatelj
izvođači uloge
Kettly Noël
Nelisiwe Xaba

S radom Kettly Noël domaća se publika mogla upoznati još 2008. kad je u sklopu Tjedna suvremenog plesa ta Haićanka gostovala s predstavom Errance, a na glazbu Björk i - Ive Maleca!

Četiri godine kasniej u Zagreb je opet dovodi festival, ali ne onaj plesa, već Queer Zagreb u sklopu kojeg će se predstaviti predstavom Correspondences, na granici kazališta i suvremenog plesa, nastalom u suradnji s južnoafričkom koreografkinjom i plesačicom Nelisiwe Xaba.

U koreografiji i izvedbi Kettly Noël i Nelisiwe Xabe ova predstava djeluje kao usput ispričana priča, ponajviše inspirirana vlastitim iskustvom stečenim dugogodišnjim proučavanjem tijela i plesne umjetnosti. Dvije žene, Madame X i Madame Y, susreću se nakon dugog dopisivanja i u tom susretu one jedna drugu prihvaćaju u potpunosti, svoje strahove, svoje čežnje i nadanja, ostavljajući gledateljima da ih izvedbena snaga ove dvije vrsne umjetnice povedu kroz tu transformaciju odnosa. Nježni poljupci polako postaju agresivni, pokreti moći postaju oličenje podatnosti, slučajni dodiri prerastaju u  privrženost...

Noël i Xaba suočile su se s proturječnosti bivanjem ženom, afričkom ženom, koje žive u svaka u  svojoj zemlji, ali ujedno koje žive u ovom globaliziranom svijetu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter