Login za korisnike

Otac na službenom putu

Na što je nalik jedan Malik, a na što vrijeme i država u kojoj je rastao, pitao se prvo Abdulah Sidran, potom Emir Kusturica, a onda i Oliver Frljić.

***

Ova priča o jednoj sarajevskoj porodici u ranim pedesetim godinama, u vreme sukoba Tita i Staljina, postavljena je kao sećanje dečaka Dina, koga igra Vlastimir Đuza Stojiljković, čiji otac u informbiroovskim previranjima završava u zatvoru. Jedna očeva neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, potpuno će promeniti njihove živote...

http://www.youtube.com/watch?v=zoVhaRH8f0g

Otac na službenom putu - ljubano istorijski film puni je naziv drugog cjelovečernjeg ostvarenja Emira Kusturice, a prema scenariju Abdulaha Sidrana. Snimljen 1985. godine, film je osvojio Zlatnu palmu i FIPRESCI nagradu na festivalu u Cannesu, a na tada još uvijek jugoslavenskom filmskom festivalu u Puli, za najbolju žensku ulogu nagrađene je - Mirjana Karanović. Iduće je godine film nominiran i za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, kao i za Zlatni globus u kategoriji stranog filma, no niti  jednu od te dvije nagrade nije osvojio.

26 godina nakon danas već kultnog filma, u misiju kreiranja scenske verzije Sidranova scenarija zaputio se  - Oliver Frljić, neprestano ističući kako se predstava "od samog početka pokušala na najbolji mogući način distancirati od kultnog filma koji je nastao prema istom predlošku i razviti svoj autonomni kazališni jezik". Ključni element u tome bila je odluka da glavnu ulogu, a koju je u filmu igrao dječak Moreno de Bartoli - u predstavi bude povjerena Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, koji je u vrijeme kad se odvija radnja Oca - imao 8 godina.

Rezultat je predstava koja je na 10. festivalu BH drame u Zenici predstava dobila 5 nagrada: za najbolju predstavu u celini, za najbolje glumačko ostvarenje (Vlastimir Đuza Stojiljković), za najbolje likovno oblikovanje predstave, za najbolju scensku glazbu  i  nagradu publike za najbolju predstavu.

Na 28. Susretima profesionalnih pozorišta BiH u Brčkom, predstava je dobila Grand prix za najbolju predstavu u celini, Vlastimir Đuza Stojiljković  – Grand prix za najbolju mušku ulogu, a Abdulah Sidran nagradu za najbolji dramski tekst bosansko-herecgovačkog suvremenog pisca.

autorski tim
Abdulah Sidranautor predloška
Emilija Rafajlovićinspicijent
Snežana Budimlićšaptač
Marija Kalabićscenograf
Jelena Mijovićdramaturg
Irena Popovićskladatelj
Sandra Dekanićkostimograf
Oliver Frljićredatelj

izvođači
Aleksandra JankovićAnkica / Dama
Aljoša VučkovićVlado Petrović / Ljahov
Branislav Bane TrifunovićOtac
Danica MaksimovićŽivka Petrović / Lidija Ljahov
Danilo Tirnanićudaraljke
Đorđe Antićtrombon
Erol KadićFranjo Kopile
Feđa StojanovićDjed
Gligorije MarinkovićKerim
Hana SelimovićMajka, Sena Zolj
Irena PopovićDama
Ivan JevtovićFaruk / Boro Pjevač
Jelena BlagojevićMašenjka Ljahov
Miloš KlanščekJoža Petrović
Miodrag KrstovićĐuro Pisar / Ostoja Cekić / Pop
Nikola Dragovićviolina
Nikola JovanovićFahro
Nina RacaMašenjka Ljahov
Tanja PetrovićNataša Petrović / Dama
Uroš Antićharmonika
Vladimir Gurbajklarinet
Vlastimir Đuza StojiljkovićDino

Odgovori