Login za korisnike

Cabaret New Burlesque

Večer burleskne zabave za odrasle iz Amerike u Zagreb stiže zahvaljujući Maloj performerskoj sceni.

***

Posredstvom Male performerske scene u Zagrebu gostuje američka izvedbena atrakcija Cabaret New Burlesque, u sastavu  - Dirty Martini, Julie Atlas Muz, MiMi Le Meaux, Kitten on the Keys Roky Roulette, a pridružit će im se i  Catherine D'Lish, poznata kao osobna koreografkinja Dite Von Teese.

Uspjehu ove grupe koja je pokrenula svojevrsnu renesansu burleske pridonio je i film „Tournée“, redatelja Mathieua Amalrica, pobjednik festivala u Cannesu 2010. Nova burleska evocira razdoblje prve polovice 20. stoljeća, kad je na cijeni bila senzualnost, elegancija, humor, provokacija, satira, a prije svega glamur. Naravno, njihove izvedbe prilagođene su 21.stoljeću i upravo su zbog toga uspješne među publikom diljem svijeta.

Kroz predstavu će vas voditi majstorica ceremonije, Kitten on the Keys, glazbenica koja utjelovljuje duh i stil doba davnih dana dekadencije. Dirty Martini je queer ikona koju je burleska privukla kao žanr koji slavi različitost, te ju nisu sputavali niti njeni kilogrami, budući da je više puta osvajala nagradu za najbolje tijelo na festivalu burleske u New Yorku. Julie Atlas Muz je jedna od najuspješnijih konceptualnih umjetnica, a njen rad izaziva dvojake reakcije gdje god nastupa. MiMi Le Meux publiku privlači striptizom koji je utemeljen u točkama iz pedesetih, te je često uspoređivana s Marilyn Monroe. Catherine D'Lish kreirala je neke od najpoznatijih točaka nove burleske, poput kupanja u gigantskoj čaši šampanjca, koju je kasnije preuzela i njena prijateljica Dita Von Teese, promjenivši samo vrstu pića. Naposljetku, jedini muški član ove skupine, Roky Roulette, ujedno je i jedini „pogo-striper“ te utemeljitelj muške burleske, koji se na sceni pretvara u Luja XIV., astronauta i kauboja.

Cabaret New Burlesque nastupao je diljem svijeta, od alternativnih američkih pozornica do elitistčkih britanskih i francuskih kazališta. Le Monde je njihovo francusko ukazanje proglasio neodoljivim, a Le Figaro je objavio: „Ove djevojke imaju samouvjerenost saloonske Salome koja, bolje od Calamity Jane, ubrizgava malo ženstvenosti u osvajanje Zapada. Danas se igraju kodovima američkoga društva koje vole parodirati: previše glamura, plavuša, crvenila i erotično-žestokih šala doguranih do karikature.“

 


Odgovori

POVEZANE VIJESTI