Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Kazalište s potpisom Edwarda Nortona

Kazalište s potpisom Edwarda Nortona

U New Yorku se večeras otvara 66 milijuna dolara vrijedan kazališni kompleks kojeg je projektirao Frank Ghery, sagrađen donacijama dvije godine prikupljanim doslovno u stanu Edwarda Nortona!
Share on facebook
Share on twitter

Signature Theatre Company jedno je od najuglednijih njujorških kazališta, poznato po studioznim glumačkim kreacijama, a čiji se repertoar svake sezone bavi djelima samo jednog autora. Kazalište je 1991. godine osnovao, a i danas ga vodi - James Houghton, koji je 2008. godine odlučio početi kampanju za proširenje i preuređenje dotadašnje dvorane kazališta u 70.000 metara kvadratnih veliki kazališni kompleks sa čak tri dvorane, studijem, barom i knjižarom.

Projekt preuređenja naručen je, ni manje ni više, nego od arhitektonskog studija Franka Gherya, a kad je isti bio gotov ispostavilo se da će trošak radova iznositi vrtoglavih 66 milijuna dolara. Iako je gradska uprava u izgradnji Signature Centra odlučila sudjelovati s čak 27 milijuna, ostatak je Houghton morao pribaviti donacijama.

Stoga je u pomoć pozvao Edwarda Nortona, koji je kao glumac debitirao upravo na sceni Signature Theatre Company, još 1993. godine. Norton je rado prihvatio mjesto supredsjedatelja Upravnog odbora kazališta, i uprkos iznenadnoj recesiji bio odlučan prikupiti potrebna sredstva za izgradnju kompleksa. Da misli ozbiljno, pokazao je vrlo brzo, odmah nakon što se ustanovilo da Signature nema prostor u kojem bi izložio Gheryevu impresivnu maketu i uz njenu pomoć vabio donatore. Nedostatak prikladnog prostora Norton je riješio dosta pragmatično, ponudivši u tu svrhu vlastiti, netom prošireni stan u centru New Yorka!

U njemu su doslovno dvije godine održavani kokteli i prijemi za bogate donatore, od koji su primjerice samo Barry Diller i njegova supruga Diane Von Furstenberg, donirali 3 milijuna dolara. Isti je iznos iz vlastitog džepa 'istresao' i gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg, a mogul hedge fondova William A. Ackman i njegova supruga 'dobacili' su još 25 milijuna!!!

Više nego uspješnu kampanju prikupljanja novca, Norton će proslaviti večeras, otvaranjem centra i premijerom drame Athola Fugarda - Blood Knot, a koja će istovremeno označiti i početak posve novog programskog usmjerenja STC. Naime, kazalište koje je dosad pretežno izvodilo dobro poznate dramske tekstove, okreće se novom dramskom pismu. Pokrenuli su i prilično neubičajen residency program za dramatičare, kojima garantiraju tri izvedbe njihovih tekstova u razdoblju od pet godina, kao i 'stipendiju' od 50,000 dolara u gotovini, te zdravstveno osiguranje. STC procjenjuje da će kao rezultat u idućih 5 godina praizvesti 35 novih naslova od ukupno 45 planiranih premijera! U prvoj 'seriji' rezidentni pisci bit će uz već spomenutog Fugrada - Annie Baker, Will Eno, Katori Hall, Kenneth Lonergan Regina Taylor.

Izdašne donacije omogućit će STC-u da i dalje nudi jedne od najjeftinijih ulaznica na off-Broadwayu (25$), dok će mu partnerstvo s Julliardom omogućiti stalni dotok svježe glumačke krvi - za male ili nikakve novce. Naime, novouređeni ST centar postao je i službeno 'vježbalište' kazališnog odsjeka Julliarda, među čijim su bivšim đacima imena poput Kevina SpaceyaViole Davis i Bebe Neuwirth.

Više o programu i projektima STC , saznat ćete na njihovom službenom sajtu, a mi vas za kraj ostavljamo u dobrim rukama Edwarda Nortona.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE