Naslovnica > PREDSTAVE > Postdiplomsko obrazovanje

Postdiplomsko obrazovanje

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Žicanje, krađa, duhovno savjetovanje, hakiranje, prostitucija, dilanje, utjerivanje dugova, kamatarenje, razbojništvo, iznuda, nogometno (sportsko) menadžerstvo, korupcija i politika, discipline su kojima će vas posredovanjem Vilima Matule poučiti - Siniša Labrović. Obrazujte se!
autorski tim funkcija
Ivor Ivasić montažer
Alan Stankovićsnimatelj
Borna Armaniniredatelj
Siniša Labrovićautor predloška
Ivana Gudeljdramaturg
Igor Pavlicaskladatelj
izvođači uloge
Vilim Matula

Sinišu Labrovića, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati, no nije zgorega ponoviti kako je taj nesuđeni ministar kulture najzanimljiviji suvremeni hrvatski performer. Još u prosincu 2008. rečeni je Labrović u sklopu Operacije Grad  održao sedmodnevnu radionicu 'Dodiplomsko obrazovanje', a koju je tad najavio ovako:

Živimo u društvu u kojem su granice između biznisa, politike i kriminala vrlo propusne, novac je sam sebi mjerilo. Ideja radionice je bila, na manualnoj razini, ponuditi običnim građanima mogućnost stjecanja osnovnih kriminalnih vještina, a na duhovnoj - odbacivanje stečenih moralnih i etičkih nazora koji nas priječe da uspijemo u današnjem društvu. Na kraju radionice idealan moto polaznika bio bi: “Moj uspjeh mora postati jedina svrha i cilj svakog mog čina”.
Radionice su vodili kvalificirani ljudi, a održana su predavanja: ‘Hladno i vatreno oružje - obrana i napad’, ‘Praktična upotreba vatrenog oružja’ (pucanje na streljani iz pištolja HS-2000), ‘Hakiranje’, ‘Dilanje droge’, ‘Slobodna razmjena vještina među polaznicima’ (švercanje, krađa, krivotvorenje i sl.) i ‘Ophođenje u kriminalnim krugovima’. Sedmi dan smo imali druženje i podjelu diploma u kojima je polaznicima priznat akademski status “kriminalac - pripravnik“. Polaznicima je preporučeno da se zbog bržeg napretka u karijeri učlane u jednu od političkih stranaka, po mogućnosti parlamentarnu.

Iz posve očitih razloga, radionica je bila više nego uspješna, pa je znanje prenošeno na njoj, Labrović 2009. odlučio pretočiti u dvojezični priručnik nazvan 'Postdiplomsko obrazovanje', a koji je potom predstavljen i na XI. Istanbulskom bijenalu, dok ga je sam autor opisao ovako:

Priručnik je koncipiran kao niz od 14 poglavlja. Svako poglavlje je posvećeno jednoj vrsti kriminalne aktivnosti, a sva poglavlja su podijeljena u 7 dijelova radi lakšeg usvajanja iznesenih spoznaja. Gotovo sva poglavlja sadrže i "Upozorenje" te "Riječ stručnjaka". Uvod je "Ophođenje u kriminalnim krugovima". Na početku su poglavlja koja se bave kriminalnim aktivnostima s osobnim odnosom počinitelja i žrtve. Npr. "Žicanje" i "Duhovno savjetovanje". Zatim slijede poglavlja o klasičnim vrstama kriminala koja su malignija za društvo i kojima se najčešće bave kriminalne udruge. Npr. "Dilanje", "Prostitucija", "Iznude" i "Korupcija". Kao vrhunac u gradacijski zamišljenom nizu obrađena je "Politika". Sva poglavlja obogaćena su pedagoškim crtežima Igora Hofbauera. Knjigu je dizajnirao Boris Greiner.

 

Očekivano, u Zemlji znanja, kakava je naša, potražnja za takovim priručnikom daleko je nadmašila ponudu, što je natjeralo Labrovića da udruži snage s Vilimom Matulom i pronađe novi način diseminacije svojih vrijednih promišljanja, a rezultat je bio zajednički performans 28.5.2010. u Varšavskoj ulici.

No, sve to nije bilo dovoljno da se zadovolje velike tržišne potrebe za ovom specifričnom metodom prekvalifikacije u zemlji s nepreglednim kolonama nezaposlenih. Novi distribucijski model iznašao je redatelj Borna Armanini, koji je od Postdiplomskog obrazovanja odlučio napraviti i - predstavu.

Odgovori