Login za korisnike

F 20.0

Što je to F 20.0 i kako se tim nose izvođači Positive forcea, možete saznati na Festivalu novog cirkusa.

***

Positive force je jedina skupina iz Hrvatske koja će s predstavomF 20.0 gostovati na ovogodišnjem 4. Festivalu novoga cirkusa.

Naslov predstave F 20.0 je liječnička šifra za paranoidnu shizofreniju. To je dijagnoza sa kojom su se autori predstave susreli u svojim obiteljima ili kod prijatelja,  tj. svaki od akrobata iz Positive forcea ima osobne motive za rad na upravo ovoj temi predstave. Jakov Labrović koji potpisuje režiju ove predstave, imao je vrlo autoritativnoga oca i zbog očevog maltretiranja Jakovljev brat obolio je od paranoidne shizofrenije,a njegovo stanje se poboljšalo tek kad je odselio iz kuće. Nakon što im je otac umro 1992. godine Jakovljeva majka je istim odgojnim mjerama nastavila odgajati njegovu sestru koja je nekoliko puta pokušala suicid i dijagnosticirana joj je psihoza. To je djevojka koja nije smjela imati dečka, niti ići na putovanja sa razredom, a majka ju je psihofizički svakodnevno maltretirala. Djevojka je također izlaz iz situacije pronašla napuštanjem kuće. Jakov Labrović je najmlađi brat iz te obitelji  i bio je svjedokom svega što se zbivalo u kući, a srećom je izbjegao sudbinu starije sestre i brata.

Motiv drugog pripadnika skupine Positiv forcea Vladana Bergama je rastava njegovih roditelja kada je on imao osam godina. Roditelji su nakon rastave napustili Vladana, a odgajala ga je baka. Vladan je nakon deset godina sam potražio oca koji živi u Moskvi, no otac je ponovno nestao dan prije nego što je Vladan trebao otputovati u Moskvu.

Motiv jedine ženske pripadnice ove skupine Antonije Kuzmanić je također obiteljski.Kada je imala četrnaest godina, dakle bila u pubertetu, roditelji su joj za obiteljskim ručkom rekli da je ne vole i da im karakterom više odgovara njezina sestra. Roditelji jednostavno nisu razumjeli Antoniju koja je cijeli pubertet prošla sama s osjećajem krivnje, izgubljenosti i manje vrijednosti.

Upravo iz  tih osobnih razloga svakoga od izvođača tema predstave je odbacivanje od obitelji i paranoidna shizofrenija jer je, kako kažu,  u psihijatriji poznato da od F 20.0 obolijevaju osobe koje su teško psihički i fizički maltretirane ili genetski predodređene...

autorski tim
Jakov Labrovićredatelj
Vladimir Ercegoblikovatelj svjetla

izvođači
Jakov Labrović
Vladan Bergamo

Odgovori

POVEZANE VIJESTI