Login za korisnike

Dancing Inside Out / Maid in Africa / Taste

Među najradikalnijim izvođačima ovogodišnjeg Queera naći će se Steve Cohen, južnoafrički umjetnik koji za sebe tvrdi da je ‘živuća umjetnost’.

***

Steven Cohen, čija tri rada možemo vidjeti na Queer Zagreb 2008. južnoafrički je multimedijalni umjetnik čije radovi se često bave propitivanjem identiteta i nasljeđa. Odrastajući kao gay Židov u zemlji opterećenoj rasizmom i ksenofobijom, često se nalazio na poziciji društvenog autsajdera, koju danas koristi kao polazišnu točku za svoje projekte.

Njegovi performansi mješavina su video-arta, žive izvedbe i instalacija, a sam autor svoje radove, odnosno sebe naziva 'living art', a činjenica je da je od prvih javnih istupa još ranih devedesetih, Cohen sustavno radio na tome da od sebe napravi umjetničko djelo.

Danas 54-godišnji Cohen od 1997. do 2004. svojim je radikalnim izvedbama izazivao ponajviše policijsku pažnju, koja se iskazivala kroz hapšenja, zabrane nastupa, uklanjanje s javnih mjesta, a 2004. dobiva mjesto Associated Artista u Ballet Atlantique u La Rochelleu, Francuska.

U Zagrebu se predstavlja sa tri svoja rada – 'Dancing Inside Out', 'Maid in Africa' te 'Taste'.

'Dancing Inside Out' pruža nam pogled u autorovu nutrinu, i to prilično doslovno, uz pomoć mikrokamere smještene unutar Cohenovih tjelesnih šupljina, za koje sam kaže da su njegov privatni ground zero, 'crven, ljubičast i upaljen – ne ružičast. Ružičasto se može prodati – ja pokušavam profurati boju koja se ne kupuje tako lako'.

'Maid in Africa' bavi se političnošću ogoljavanja, a pritom je i autorov intimni pogled na razdoblje apartheida u JAR-u. Za ovaj je rad Cohen uposlio osamdesetogodišnju dadilju Nomsu Myeni koja je nekoć radila kao služavka njegove obitelji i koja ga je odgojila, te se u formi kućnog videa zajedno s njom prisjetio njenih dužnosti. Kroz improvizirani ples o s(l)užanjstvu, razvija se duet između izvođačice i kamere...

'Taste', tj. 'Okus', također na specifičan način problematizira odnos prema tijelu i tjelesnim funkcijama, a kao i svi Cohenovi radovi, kroz slobodu postupaka prema vlastitom tijelu, propituje politiku koja sankcionira odnose i slobodu govora te umjetničkih izričaja.

autorski tim
Steve Cohenautor


Odgovori

POVEZANE VIJESTI