Login za korisnike

Civil

Život i priključenija Quentina Crispa u interpretaciji interpretacije Pacitti Company, ili kraće – predstava o identitetu kroz priču o životu jedne od najvećih gay ikona svih vremena.

***

Ako u životu nikad niste čuli za Quentina Crispa, teško da vam mi u ovom namjenskom tekstu možemo dočarati svu živopisnost i versatilnost njegova lika i djela. No zato i postoji Wikipedia. Elem, ukratko, gospodin Crisp, pravim imenom Denis Charles Pratt, bio je pisac, slikarski model, glumac i još puno toga, no u povijest je ušao kao gay ikona i simbol otpora prema svim vrstama ormara u koje društvo pokušava strpati spolne orijentacije.
Nakon 20-godišnje karijere slikarskog modela, Crisp je došao do zaljučka kako je po srijedi posao identičan onom državnih birokrata, samo što ga se obavlja - bez odjeće, pa je o tome, ali i ostalim svojim brojnim dogodovštinama napisao, danas kultne memoare - The Naked Civil Servant. Knjigu je 1975. ekranizirao ITV, a u ulozi Crispa pojavio se John Hurt. Film ih je obojicu katapultirao u zvijezde, a uz put je proglašen i 4.  u 100 najboljih projekta na britanskih TV projekata 20. stoljeća.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7F03UUdslBY]
The Naked Civil Servant

Novostečenu planetarnu slavu, Crisp je osim za nastavak borbe za gay prava, iskoristio i za vlastitu glumačku karijeru, a iz brojnih glumačkih angažmana koji su usljedili izdvojit ćemo tek Hamleta (1976). u kojem je Crisp igrao Polinija, a Helen Mirren- Ofeliju i Gertrudu; te cameo u filmu Orlando...

Crisp je preminuo 1999., no par godina ranije, točnije 1996. pristupio mu je umjetnički ravnatelj po queer aktivizmu čuvene Pacitti Company, Robert Pacitti, sa prijedlogom da zajedno kreiraju kazališnu verziju njegove autobiografije, polazeći od The Naked Civil Servant.

Nakon susreta s Crispom u  New Yorku, Robert Pacitty je u Engleskoj složio kolaž  intervjua s Crispom, filmskih snimki, slajdova, tekstova i drugih materijala, a predstava je premijerno izvedena u Manchasteru 1996. godine na otvaranju Queer Up North Festivala sa pet glumaca u podjeli. No, nekoliko mjeseci kasnije Pacciti je materijale promijenio i ponovno posložio ali ovaj put u solo izvedbu za Institute of Contemporary Arts in London, te takvim pristupom postavio pitanja interpretacije cijeloga komada.

Nakon smrti samog Crispa, Pacitty se pak odlučio na još radikalniji potez te je predstavu napravljenu iz vlastitog iskustva i za sebe - odlučio 'preseliti' na drugog glumca i na taj način dodatno ispitati granice (ne samo spolnog) identiteta...

autorski tim
Quentin Crispautor predloška
Robert Pacittiautor
Martin Langthorneproducent

izvođači
Richard Eton

POVEZANE VIJESTI