Login za korisnike

N

Proslavljeni francuski koreograf albanskog podrijetla, Angelin Preljocaj i njegov Balet, stari su znanci domaće publike jer su s ‘Posvećenjem proljeća’ nastupili na 19. Tjednu suvremenog plesa.

***

Njihovo novo gostovanje u sklopu ciklusa Europskog kazališta u ZKM, također organizira HIPP, kao svojevrsni uvod u ovogodišnji, 24. Tjedan. Balet Preljocaj ovaj put stiže s projektom ‘N’, o kojem sam koreograf kaže:

‘To je ‘maskirani naslov’ koji namjerno ne izražava o čemu djelo govori, jer se bavi neizgovorivim, onim što je nemoguće opisati’. Patnja, razdiranje, mučenje, poniženje… tijelo kao primarni vektor poništavanja i destrukcije. Iako vam se ovo što govorimo čini nestvarnim i dalekim zapravo je vrlo blisko i iznimno stvarno. Proteže se kroz vrijeme od iskona do danas, neprekidno, dosežući pri tom užarene vrhunce nevolje. To je sila s kojom se može mjeriti samo naša nevjerica’.

Dodajmo ovome svemu još podatak da su za ‘N’ Balet Preljocaj udružili snage s multimedijalnim umjetničkim kolektivom ‘Granular Synthesis’, a koji čine Ulf Langheinrich i Kurt Hentschlager. Riječ je o dvojcu specijaliziranom za kreiranje kompletnih audiovizualnih apstrakcija, i to korištenjem digitalne sinteze zvuka i slike, ali ne i materijala iz realnog svijeta.

autorski tim
Dany Lévêquekoreolog
DoDes’Kadenmotion capture
Ulf Langheinrichoblikovanje zvuka
Kurt Hentschlägeroblikovanje svjetla
Granular Synthesisskladatelj
Martine Hayerkostimograf
Angelin Preljocajkoreograf


Odgovori