Login za korisnike

Birth of the Phoenix

Rođenje Fenixa onako kako ga vidi ekološki osvještena plesna skupina Vertigo iz Izraela, a čiji je član i jedan ‘naše gore list’.

***

Vertigo Dance Company (a ne kakako ih pogrešno potpisuju organizatori ZAGREBI festivala - Teatar Vertigo), plesna su skupina iz Jerusalema (Izrael), koju su 1992. osnovali Noa Wertheim i Adi Sha'al. Danas privatni poslovni partneri, prije pokretanja vlastite kompanije plesali su u poznatim izraelskim skupinama poput Tamar Dance Company, Bat-Sheva Ensemble i Kibbutz.

Vertigo djeluje unutar vlastitog imanja (Vertigo Eco-Village) koje je u potpunosti samoodrživo (proizvode vlastitu hranu i energiju), a u sklopu kojeg svake godine održavaju brojne plesne seminare i radionice vizualnih umjetnosti, ali i tečajeve na kojima poučavaju razne aspekte života u suglasju s prirodom, te nude praktična znanja i procedure za obnovljivo korištenje energetskih izvora.

Predstava Birth Of The Phoenix (2004), koreografska je alegorija kozmičkog procesa rađanja i umiranja koja se izvodi na otvorenom, u sumrak, a igraći prostor omeđen je tzv. Geodezijskom kupolom koja prostor omeđuje ali ga istovremeno ostavlja otvorenim zbog prozračnosti same konstrukcije.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ufgMacegX78]
Birth of the Phoenix

Geodezijska kupola koju je konstruirao američki izumitelj, vizionar i filozof, Buckminster Fuller, oblikovana je na principima održivosti. Kupola nema temelja i napravljena je od trokutastih, pentagonalnih i heksagonalnih oblika. Kao takva u njoj odjekuje osnovna geometrija svemira, od male molekularne strukture do odnosa među zvijezdama.

Vertigo je u Hrvatskoj već gostovao 2006. na festivalu u Svetvičentu, dok njegovo recentno gostovanje zajedno organiziraju novi zagrebački festival - ZAGREBI! i Hrvatski institut za pokret i ples. Zanimljivo je istaknuti i da je član Vertiga, nekadašnji gimnastičar te potom član plesnog ansambla kazališta Komedija, Ivica Bago, koji je međunarodnu karijeru započeo u domaćoj publici dobro poznatoj Inbal Pinto Dance Company.


Odgovori