Login za korisnike

Formula

Makedonosko-slovenski autorski dvojac vlastita koreografska propitivanja predstavit će vam formulom. Na TSP.

***

Formula je projekt suvremenog plesnog izričaja kojega su 2006. godine pokrenuli umjetnici Dejan Srhoj i Iskra Šukarova. Oni sami prijekt najavljuju ovako:

Formula se koristi strukturiranom improvizacijom kao plesnom metodom u istraživanju raznih oblika komunikacije, formula uspostave odnosa između različitih pojedinaca u raznim uvjetima, kao i nametanja i dekompozicije kodova komuniciranja.  Formula je način otvorene komunikacije; način suradnje različitih umjetnika.  Formula predstavlja brzinu kojom stvaramo i brzinu kojom zaboravljamo.   Formula je biti ili ne biti na pozornici.   Formula je sonnet, kvadrat, dijagonala i recept.

Prva Formula se zasnivala na dekonstrukciji pojedinih aspekata klasičnog baleta (kretanja po dijagonali, frontalnog suočavanja s publikom, partnerstva, gestikulacije). Ti su elementi kasnije preoblikovani, izokrenuti, izloženi. Rezultat je daleko do baleta, ali i dalje teži preciznosti izvedbi, kvaliteti dodira i ljudskosti.

***

Dejan Srhoj slobodni je umjetnik i koreograf. Trenutno je aktivno angaziran u projektima koji se bave pitanjima originalnosti i repliciranja: kao izvođač u predstavi  Pupilija Papa Pupilo i  Pupilceks i Pretvaraj se u režiji Janez Janše; te kao dramaturg predstave Hommage a trois,  plesno-kazališnog projekta u režiji Dragane Alfirević.

Ples ga zanima kao ne-proizvod, iako je, s druge strane, zainteresiran za stvaranje plesnih djela koja mogu biti dobri proizvodi. Jedan je od suosnivača regionalnog projekta NDA – Nomad Dance Academy.

Iskra Šukarova renomirana je solistica i koreografkinja Makedonskog nacionalnog kazalište, u kojem je dvije godina bila i ravnateljica Baleta. Studirala je suvremeni ples pri Nacionalnom konzervatoriju u Lyonu, a 2002. godine diplomirala je na Laban Centru u Londonu. Dodatno se usavršavala kod umjetnika kao što su Susanne Linke, Mark Tompkins, Joe Alegado, Milli Biterli, Mia Lawrence, Ivan Wolfe, Jennifer Lacey… a surađivala je i s brojnim renomiranim umjetnicima kao što su Yoshiko Chuma, Allyson Green, Bert Gstettner, Cathy Weis, Alice Castillio. 2003. godine zajedno sa Biljanom Tanurovskom Kjulavkovski i sa Natašom Dimitrievskom, osniva Lokomotivu – Centar za nove inicijative u umjetnosti i kulturi.  Suosnivačica je mreže Balkan Dance Network i projekta NOMAD Dance Academy.


Odgovori