Naslovnica > VIJESTI > INFO > Sječa nezavisne scene

Sječa nezavisne scene

Zagrebački centar, na inicijativu organizacija okupljenih oko Saveza za centar za nezavisnu kulturu i mlade, sazvao je konferenciju za medije povodom drastičnog rezanja programskih sredstava za nezavisnu scenu u nedavno objavljenom proračunu za kulturu Grada Zagreba.
Share on facebook
Share on twitter

Na konferenciji su govorili: Emina Višnić, ravnateljica Zagrebačkog centra;  Oliver Frljić, Centar za dramsku umjetnost (CDU); Selma Banich, Eksperimentalna slobodna scena (EkS-scena) i Zvonimir Dobrović, Domino (Queer Zagreb, Perforacije), a u kasnijoj raspravi pridružili su se i mnogi drugi.

Naime, teretom krize je najviše opterećena nezavisna scena koja i inače radi u znatno nepovoljnijim uvjetima, kao što smo to i mi nedavmo ustvrdili u našoj analizi.

Dok gradske ustanove snose recesijski teret sa samo 3,5% smanjenja sredstava, svi ostali (različite udruge, društva i druge institucije) moraju odreći čak 26,6 % sredstava. Takav raspored sredstava dovodi nezavisne, koji su i do sada radili u teškim uvjetima, u još nepovljniji položaj naspram javnih ustanova: 12% naprema 88%!

Ovime je još više produbljen temeljni problem kulturnog sustava, a taj je da se većina sredstava troši na održavanje hladnog pogona. Tako je udio troška hladnog pogona sa dosadašnjih 69% porastao na 74%, odnosno u 2010. na to se troši čak 3,2 puta više nego na sve kulturne programe u Zagrebu.

Također, i unutar rasporeda programskih sredstava uočava se trend podržavanja reprezentativnih manifestacija na uštrb umjetničke produkcije, a lako je uočiti i da se neki uspješni programi ove godine značajno režu ili im čak uopće nisu dodijeljena sredstva (CDU, WHW, Operacija:grad, Bacači sjenki, Queer Zagreb, Urban Festival, pa i naša redakcija, itd.). Pri tom, očito je, ne postoji nikakav sustav jasnihkriterija, a nadležni gradski ured zanemaruje preporuke kulturnih vijeća koje je sam imenovao.

Stoga su institucijama grada Zagreba upućeni sljedeći zahtijevi:

  1. Zahtijevamo da na svojoj idućoj sjednici Skupština Grada raspravi ovaj problem, i zajedno sa drugim tijelima gradske uprave, ravnomjernije rasporedi teret krize, odnosno da iznađe sredstva kojima će ublažiti udar na nezavisnu scenu.
  2. Zahtijevamo da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport objavi ocjene pojedinih kulturnih vijeća i to u formatu koji se može analizirati (Open Office Spreadsheet ili Excel) te da objavi obrazloženja za donošenje odluka o financiranju pojedinih programa koje nisu u skladu s preporukama vijeća.
  3. Zahtijevamo da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport jednoznačno informira javnost o tzv. zadanostima proračuna i obavezama, uz objašnjenje iz kojih zakonskih okvira, ugovora i gradskih odluka one proizlaze.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE