Login za korisnike

Siromašno kazalište

Ovogodišnji Eurokaz otvara se s produkcijom kultne njujorške skupine The Wooster Group, koja se bavi Williamom Forsytheom, Jerzyem Grotowskim, i naravno samom Wooster ekipom.

***

Nakon više od trideset godina postojanja i s reputacijom jedne od najpoznatijih postdramskih kazališnih skupina, u Zagreb iz New Yorka na otvaranje Eurokaza 2008. dolazi The Wooster Group.

Od svojih početaka pa sve do danas, te pod vodstvom kazališne redateljice Elisabeth LeCompte, The Wooster Group proizveo je više od 40 različitih produkcija, pritom uvijek pokušavajući svojim interdisciplinarnim i multimedijalnim pristupom uklopiti u svoje izvedbe nove tehnike i forme kazališne ekspresije, uželji da ostanu što dosljedniji prilikama kulture i vremena u kojima žive.

Njihova produkcija iz 2004. godine, koju ćete imati priliku vidjeti na otvaranju ovogodišnjeg Eurokaza 2008. nosi ime Siromašno kazalište i jasna je referenca na slavnog kazališnog redatelja Jerzya Grotowskog.

Predstava se sastoji od dva dijela od kojih u prvom ekipa Wooster grupe odlazi u Opole u posjet kazališnom laboratoriju Grotowskog, u želji da rekonstruira jednu od njegovih najpoznatijih predstava – Akropolis, napravljenu po drami Stanislawa Wyspianskog, na taj način uspijevajući konstruirati dijalog između sebe i svojih važnih kazališnih predaka.

Drugi dio se oslanja na na imaginarni razgovor između Wooster grupe i slavnog koreografa Williama Forsythea, te njegovog plesnog ansambla za vrijeme jedne plesne izvedbe. Tako se cijela predstava zaključuje na problemu nemogućnosti komunikacije s vlastitim nasljeđem i plodonosnom interakcijom sa suvremenim istomišljenicima, ujedno se vraćajući na vlastite početke umjetničke karijere, prisjećajući se i diskutirajući o svojim umjetničkim odlukama i postupcima.

autorski tim
The Wooster Groupautor
Sam Golddramaturg
Natalie Thomaskoreograf
J. Reid Farringtonlive video mix
Ken Koblanddokumentarni video
Christopher Kondekdodatni video
Margaret Mannasistent redatelja
Elizabeth Le Compteredatelj
Ruud van den Akkerscenograf
Jennifer Tiptonoblikovatelj svjetla
Geoff Abbasoblikovatelj zvuka
John Collinsoblikovatelj zvuka
Jim Findlayscenograf

izvođači
Ari Fliakos
Kate Valk
Scott Shepherd
Sheena See

Odgovori