Entity

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Wayne McGregor početke karijere veže baš za TSP, a na 25. Tjedan vraća se predstavom praizvedenom pred tek mjesec dana koju su kritičari jednoglasno proglasili – remek-djelom.
autorski tim funkcija
Wayne McGregorautor
Wayne McGregorkoreograf
Wayne McGregorredatelj
Patrick Burnierkostimograf
Ravi Deepresvideo
Patrick Burnierscenograf
Joby Talbotskladatelj
Jon Hopkinsskladatelj
Lucy Carteroblikovatelj svjetla

Diptih kontrastnih radova za 10 plesača na uživo izvođenu glazbu, Entity se nadovezuje na s oduševljenjem prihvaćene izvedbe Chrome, McGregorova Olivierom nagrađenog djela koje je kreirao kao kućni koreograf The Royal Balleta. Na glazbu Jobya Talbota (zaslužnog za orkestracije White Stripesa u Chromi) i Jona Hopkinsa, Entity pokušava dočarati svijet ‘umjetnog koreografskog entiteta' kojim se McGregor već godinama bavi.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Zhpcw8zQV60]

Višestruko nagrađivani Wayne McGregor jedan je od najinventivnijih koreografa na svijetu, čuven po svom fizičkom testiranju koreografije i pionirskim suradnjama u plesu, na filmu, u glazbi, vizualnim umjetnostima, tehnologiji i znanosti. Samo tijekom posljednjih 18 mjeseci kreirao je djela i za Glastonbury Festival, za Paris Opera Ballet i The Royal Ballet. Režirao je operu u milanskoj La Scali, i imenovan je na 16 godina upražnjenu prestižnu poziciju kućnog koreografa Royal Balleta, kao prvi koji je na to mjesto došao iz svijeta suvremenog plesa.

U 22. godini McGregor je osnovao svoju vlastitu trupu, Random Dance, koja je 2001. dobila poziv da postane prva rezidentna trupa na novoj sceni Sadler’s Wells 2001. U svojoj je dosadašanjoj karijeri često prelazio konvencionalne kazališne granice, koreografirajući za film - Harry Potter and the Goblet of Fire – i kreirajući ambijentalne instalacije za za Southbank Centre’s The Hayward, The Saatchi Gallery, i Houses of Parliament te za Pompidou Centre u Parizu.

Široki spektar njegovih suradnika kreće se od skladatelja Sir Johna Tavenera do neuro i kognitivnih znanstvenika s kojima trenutno vodi istraživački program Entity.

2007. Wayne je završio trogodišnji projekt izgradnje interdisciplinarnog umjetničkog odmarališta na izoliranom afričkom otoku Lamu.

Wayne McGregor početke svoje karijere veže za Tjedan suvremenog plesa, na kojem je svojevremeno sudjelovao u koreografskoj radionici na temu ples i tehnologija, a pod vodstvom Yakova Sharira, da bi potom gostovao i s vlastitim koreografijama The Millennarium (16. TSP), te Alpha i Nemesis (20. TSP).

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE