Login za korisnike

Glow

Nagrađivani spoj digitalne tehnologije i ljudskog pokreta, intimna interaktivna solo izvedba u kojoj pokret ljudskog tijela pokreće i kontrolira glazbu, osvjetljenje i animaciju.

***

Glow je koreografski esej umjetničkog ravnatelja Gideona Obarzaneka i tvorca interaktivnog softvera Friedera Weissa.

Podno sjaja sofisticiranog sustava video-praćenja, samotno organsko biće usvaja i napušta ljudsku formu, prelazeći u oblike nepoznatih, senzualnih i grotesknih stvorenja.

Korištenjem najnovijih dostignuća u interaktivnom videu, digitalni krajolik biva stvaran u realnom vremenu kao odgovor na pokrete plesača. Kretnje plesača se time proširuju, a plesači sa svoje strane manipuliraju video svijetom koji okružuje tijelo, što rezultira nepostojanjem dvije jednake predstave.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=FLviiUsjXM0]

U Glowu, svjetlo i pokretna vizualna rješenja nisu unaprijed fiksirani video playback, već se radi o slikama koje neprekidno proizvode razni algoritmi koji reagiraju na pokret. U većini standardnih predstava u kojima se koristi projekcijsko osvjetljenje, plesačev položaj tijela i izbor trenutka djelovanja moraju biti potpuno vezani uz prostor i projekcijsko vrijeme video zapisa. Njihova je uloga svedena na zahtjevnu zadaću izvođenja predstave koja će svaki put biti točan preslik originala. U Glowu, stroj prati izvođača i odgovara na njegove pokrete, oslobađajući ga okova veze koja je sputavajuća i zamorna.

Gideon Obarzanek osnovao je Chunky Move 1995. godine. Otada je kompanija stvorila mnoge plesne produkcije, nastupajući u brojnim gradovima i na brojnim festivalima diljem svijeta. Gideon je u početku studirao na Australian Ballet School i plesao za Queensland Ballet i Sydney Dance Company, prije negoli je počeo raditi kao nezavisni izvođač i koreograf sa različitim plesnim trupama i nezavisnim projektima u Australiji i šire. Dobitnik je nagrade Bessie u kategoriji ˝izvanredne koreografije/stvaralaštva˝ za suradnju sa Michaelom Kantorom i Lucy Guerin na predstavi Tense Dave, te dvije nagrade Green Room u Melbourneu za ˝originalnu koreografiju, koncept i realizaciju˝ za I Want to Dance Better at Parties.


Odgovori