Login za korisnike

Accumulated Layout | while going to a condition

Nakon stipendije kod Philippea Decoufléa, Hiroaki Umeda i njegovi projekti posljednjih su par godina apsolutni hit na svjetskim plesnim festivalima, a kritičari ih opisuju kao užitak za sva čula…

***

Opisivane kao iskustva zbog kojih na drugačiji način percipiramo prostor i odnosimo se prema osjetilnim spoznajama, Accumulated Layout i while going to a condition, u kojima je izvođač, sam na pozornici, posuđuju od hip-hopa i butoha, kombinirajući fluidnost sa isprekidanim pokretima.

U while going to a condition, vrijeme, naglašeno tišinom, se proteže i uzrokuje osjećaj dezorijentacije, dok istovremeno video, korišten kao izvor svjetlosti, stvara magnetsku silu.

U Accumulated Layout, radeći isključivo sa svjetlom, umjetnik oblikuje prostor.

Umedin rad, i minimalistički i radikalan, i suptilan i nasilan, smatraju snažno povezanim sa tradicijom i realnošću suvremenog Japana.

Hiroaki Umeda je rođen 1977. godine i trenutno živi i radi u Tokyu. Studirao je fotografiju na sveučilištu Nihon u Japanu, i u dobi od dvadeset godina odlučio početi plesati nakon što je plesao klasični balet i hip-hop.

Godine 2000. Umeda je osnovao vlastitu plesnu trupu ˝S20˝, i od tada je koreografirao sljedeće predstave: Ni (2000.), while going to a condition (2002.), Looming (2003.) i Finore (2003.), a sve su bile predstavljene na najrecentnijim plesnim festivalima: Japan Dance Festival-u u Koreji, Yokohama Dance Collection-u u Japanu, Uovo e Contemporranea-i u Italiji, FIND-u u Kanadi...

while going to a condition je predstavljen na festivalu Recontres Choréographiques Internationales u Parizu, te pozdravljena kao ˝vizualno i osjetilno iskustvo...Otkriće mladog umjetnika, koliko originalnog, toliko i obećavajućeg.˝

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=U8xpK8rR_Ag]

Nakon profesionalnog usavršavanja u La Chaufferie, umjetničkom prostoru Philippea Decoufléa, Umeda je izveo novu predstavu Accumulated Layout 2007. godine u Théâtre National de Chaillot u Parizu. Te je iste godine također predstavio novu verziju Dua na International Festival Via-i u Maubeugeu, solo izvedbu u kojoj se plesač susreće sa svojim odrazom. Ove sezone nastupao je u Francuskoj, Europi i SAD-u.

Hiroaki Umeda je pluridisciplinarni umjetnik: koreograf, plesač, oblikovatelj slike i svjetla. Njegovi su radovi istovremeno minimalistički i radikalani, suptilni i nasilni, te uvelike u doticaju sa svojim korijenima u suvremenom Japanu.

autorski tim
Hiroaki Umedaautor
S20kostimograf

izvođači
Hiroaki Umeda

Odgovori