Login za korisnike

Čekaonica

Čekaonica željezničke postaja Žilina-Záriecie nakratko je premještena u Rijeku, na Festival malih scena.

***

Farma u pećini (izvorno Farma v jeskyni) je međunarodna kazališna skupina koja svoj rad temelji na kreiranju, razvijanju i istraživanju ljudske izražajnosti. 'Farma u pećini' teži istraživanju različitih odnosa: od onih međuljudskih, preko odnosa izmedu tijela i glasa, prirode i kulture te javnog i osobnog, do odnosa izmedu istraživanja i stvaralaštva. 'Farma u pećini' želi artikulacijom tijela iskazati ono što je nemoguće reći drugim sredstvima.

Postojanje studija vezano je za rad i istraživanje njegovog osnivača, slovačkog redatelja Viliama Docolomanskog (1975). Povijest studija počinje 2001. godine s predstavom Mračni ljubavni soneti, a njegove predstave prikazivane su na festivalima širom svijeta. Studio 'Farma u pećini' gostovao je na 13. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, s pobjedničkom predstavom Sclavi (Emigrantova pjesma).

Radnja predstave, kao što se može pretpostaviti iz naslova, odvija se u čekaonici željezničke postaja Žilina-Záriecie, odakle su Židovi iz Slovačke bili deportirani za vrijeme Drugog svjetskog rata. U čekaonici, kao međuprostoru, susreću se "slucajni" putnici i vraćaju se, nimalo slučajno, mrtvaci. U tom banalnom trokutu odnosa, akumulira se nasilje, kao iskaz neizliječene povijesne traume, iz koje još uvijek izrasta šutljivi nacionalizam te se susreću duhovi onih s kojima se nismo rastali.

Predstava Čekaonica nagrađena je Nagradom časopisa RESPEKT za najsnažniju plesnu predstavu u 2007.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI