Naslovnica > PREDSTAVE > Čekaonica

Čekaonica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čekaonica željezničke postaja Žilina-Záriecie nakratko je premještena u Rijeku, na Festival malih scena.
autorski tim funkcija
Markéta Sládeckovákostimograf
Marek Godovicasistent redatelja
Ioana Mona Popoviciasistent suradnika za pokret
Dan Kyzlingskladatelj
Pavel Kotlíkoblikovatelj svjetla
Viliam Dočolomanskýglazbeni dramaturg
Viliam Dočolomanskýglazbeni redatelj
Jana Pilátovádramaturg

Farma u pećini (izvorno Farma v jeskyni) je međunarodna kazališna skupina koja svoj rad temelji na kreiranju, razvijanju i istraživanju ljudske izražajnosti. 'Farma u pećini' teži istraživanju različitih odnosa: od onih međuljudskih, preko odnosa izmedu tijela i glasa, prirode i kulture te javnog i osobnog, do odnosa izmedu istraživanja i stvaralaštva. 'Farma u pećini' želi artikulacijom tijela iskazati ono što je nemoguće reći drugim sredstvima.

Postojanje studija vezano je za rad i istraživanje njegovog osnivača, slovačkog redatelja Viliama Docolomanskog (1975). Povijest studija počinje 2001. godine s predstavom Mračni ljubavni soneti, a njegove predstave prikazivane su na festivalima širom svijeta. Studio 'Farma u pećini' gostovao je na 13. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, s pobjedničkom predstavom Sclavi (Emigrantova pjesma).

Radnja predstave, kao što se može pretpostaviti iz naslova, odvija se u čekaonici željezničke postaja Žilina-Záriecie, odakle su Židovi iz Slovačke bili deportirani za vrijeme Drugog svjetskog rata. U čekaonici, kao međuprostoru, susreću se "slucajni" putnici i vraćaju se, nimalo slučajno, mrtvaci. U tom banalnom trokutu odnosa, akumulira se nasilje, kao iskaz neizliječene povijesne traume, iz koje još uvijek izrasta šutljivi nacionalizam te se susreću duhovi onih s kojima se nismo rastali.

Predstava Čekaonica nagrađena je Nagradom časopisa RESPEKT za najsnažniju plesnu predstavu u 2007.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter