Naslovnica > PREDSTAVE > Viva Verdi

Viva Verdi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
‘Viva Verdi’ već je izvedena na Eurokazu 2006., a u &TD-u ih možete vidjeti dva vikenda zaredom, od čeg jednom kao dio &TD-ovog opernog vikenda.
autorski tim funkcija
Nana Milčinskidramaturg
Bojan Jablanovecredatelj

Redatelj Bojan Jablanovec u suradnji s dramaturginjom Nanom Milčinski započinje 2002. projekt Via Negativa koji istražuje osnovne relacije teatralnosti. Projekt za temu uzima sedam smrtnih grijeha, a proces istraživanja svakoga grijeha ograničen je na jednu godinu. Via Negativa ušla je posljednju godinu istraživanja, a projekt na temu oholosti moći će se vidjeti na Eurokazu 2008.

‘Viva Verdi’, nastao je u petoj godini kad je Via Negativa problematizirala lijenost. U njemu međunarodna ekipa performera s ansamblom vrhunskih opernih pjevača zagrebačkog HNK istražuje spoj opere, kao najtradicionalnijeg oblika scenske umjetnosti i performansa, kao oblika nestrpljivosti suvremene scenske prakse. Riječ je o pokušaju da se postupcima suvremenog performansa otvori prihvatljiv kontekst koji bi omogućavao njegov produktivni spoj s operom i to bez destrukcije, degradacije, parazitiranja ili nadvladavanja jedne forme nad drugom.

Činjenica da su stvaralački temelji, društveni statusi i umjetnički ciljevi opere i performansa potpuno različiti, utoliko je veći izazov njihove scenske fuzije, koja za polazište ima četiri zagonetna događaja u biografiji velikog opernog majstora Giuseppea Verdija, a koriste se operni ulomci iz njegovih opera Rigoletto, Nabucco, Il Trovatore, Un Ballo in Maschera, La traviata.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter