Login za korisnike

Excuse me, do you know where Marija Jurić Zagorka Street is?

Nova predstava Katarine Đurđević i UPPU PULS govori jednostavno o – ženama.

***

Što je zajedničko Slavi Raškaj, Mariji Jurić Zagorki, Dori Pejačević i sestrama Baković? Sve su one odreda iznimne žene kojih više nema...

Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.) bila je prva hrvatska novinarka, a danas je vjerojatno najčitanija hrvatska književnica. Neko je vrijeme radila kao urednica Obzora. Pokrenula je časopise Ženski list (prvi hrvatski ženski časopis) i Hrvaticu. Iako je kao dijete bila izrazito talentirana i postizala uspjehe, roditelji su ju, umjesto da joj omoguće daljnje školovanje, prisilno udali za jednog Mađara. Brak je potrajao tri godine, a onda je Marija pobjegla u Zagreb i započela novinarsku karijeru. Iako joj je bilo iznimno teško, prvenstveno zato što je bila žena u muškom svijetu, Zagorka je uspijevala živjeti od svog pisanja. Na početku karijere, često je pisala pod muškim pseudonimima. Proslavila se povijesnim romanima u nastavcima, iako joj kritičari za života nisu bili skloni - njezine su romane tretirali kao trivijalnu literaturu. Borila se za ženska prava i emancipaciju zbog čega su ju kolege književnici često gledali s visoka i podsmjehivali joj se.

Dora Pejačević (1885. – 1923.), čija se glazba koristi u predstavi, odrasla je u plemićkoj obitelji. Skladati je počela s dvanaest godina. Usavršavala se u inozemstvu. Za vrijeme Prvog svjetskog rata vrlo je intenzivno skladala, a u tom su se razdoblju u Hrvatskoj počele češće izvoditi njezine skladbe. Rat je promijenio njen stav o drugim pripadnicima aristokracije; smatrala ih je razmaženima i bešćutnima. Njezine skladbe često su se izvodile i u inozemstvu, pogotovo u Dresdenu i Münchenu gdje se usavršavala. Dora Pejačević bila je višestruko talentirana; osim što je skladala, odlično je svirala violinu i glasovir, zanimala se za književnost i politiku. Uglazbljivala je tekstove Nietzschea, Rilkea i Karla Krausa. Nedugo nakon što je rodila prvo dijete, razboljela se i umrla, u trideset i sedmoj godini života.

Slava Raškaj (1877. – 1906.) rođena je gluhonijema. Kad je imala osam godina, roditelji su je poslali u školu za gluhonijeme u Beču gdje je naučila znakovni jezik. Tamo je počela crtati i slikati. Najviše je voljela slikati u prirodi, bez obzira na vremenske uvjete. Za života ju, baš kao Zagorku, nisu shvaćali ozbiljno. Obje su bile ispred svojeg vremena. Kad se vratila kući, poslali su je na usavršavanje u Zagreb. Nakon što ju je Bukovac odbio podučavati, Bela Čikoš – Sesija uzeo ju je pod svoje. Prvu izložbu imala je u dvadeset i prvoj godini u Umjetničkom paviljonu. Kasnije je izlagala i u inozemstvu. Početkom stoljeća oboljela je od depresije i završila u umobolnici u kojoj je provela tri godine i polako gubila volju za slikanjem. Umrla je od tuberkuloze u dvadeset i devetoj godini života.

Sestre Baković, Zdenka (1918. – 1941.) i Rajka (1921. – 1941.) tragično su izgubile život nakon osnutka NDH. Radile su u obiteljskoj trafici koja je bila okupljalište komunista. Tamo su se dogovarali sastanci, a preko sestara su se prenosile poruke i razne pošiljke. U prosincu su ih uhitili ustaški agenti. Preko noći su ih mučili, a preko dana odvodili na posao u trafiku da bi tako namamili u zamku njihove suradnike. Rajka je ubrzo podlegla ozljedama od mučenja, a Zdenka se ubila. Nikad nisu nikoga odale.

Autorica se pita sjeća li se itko tih žena danas i kad će one dobiti priznanja koja zaslužuju... Pita se kako zaborav povijesnih junakinja utječe na žene danas, kakve su te današnje žene uopće i mogu li one biti junakinje.

Katarina Đurđević je za UPPU PULS već koreografirala nekoliko predstava; Ograničeni pokret, Šuma Striborova (u suradnji s Ana - Marijom Bogdanović), THC positive, Gdje mi je nestao pupak? (u suradnji s Ivančicom Horvat), Mekoslon, 093/90-60-90 (u suradnji s Tamarom Curić) i Autoportreti (u suradnji s Adrijanom Barbarić Pevek i Ivančicom Janković).

Predstava će imati dvije premijere; u Karlovcu 22.11. u Zorin domu, a 23.11.u Zagrebu, u Zagrebačkom kazalištu mladih.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI