Login za korisnike

Pulcinella / Shpiel Es

Pogledajte kako to izgleda kada se na sceni HNK Split u istoj večeri nađu veliki Stravinsky, Massine, klezmer glazba, te Mark Ribaud i Nils Cristi.

***

HNK Split dovodi vam, u želji prezentiranja suvremenog plesnog izričaja, dva, na prvi pogled nespojiva, ali ipak vrlo zanimljiva projekta – 'Pulcinellu' Igora Stravinskog i Shpiel es, koreografiju na pratnju klezmer glazbe.

Što se tiče Pulcinelle, kada je 1919. godine, veliki poklonik umjetnosti i utemeljitelj Ballets Russes, Sergei Diaghilev, dobio ideju da napravi balet temeljen na glazbi Giovannija Pergolesia, zamolio je Ernesta Ansermeta da piše, komu drugome no – Igoru Stravinskom.

No Stravinsky nije bio baš oduševljen s idejom da on obrađuje baš – Pergolesia. Sve dok – zapravo nije i pročitao notne zapise i oduševio se! I tu je krenulo. Skladan je odličan neoklasičan komad za komorni orkestar, Leonide Massine, jedan od najboljih ruskih koreografa tog vremena primio se libreta i koreografije, a za scenografiju se pobrinuo nitko drugi no Pablo Picasso!

A jednostavna dramska radnja u jednom činu prati šarmantnog Pulcinella koji se svojoj dragoj Pimpinelli pokušava svidjeti, ali i dobiti od nje oprost, te tako isplanira inscenirati svoj smrt. Plan uspije, Pimpinella mu oprašta i sve završava u sretnom vjenčanju.

Balet je premijerno prikazan 1920. godine u Parizu, pod dirigentskom palicom, koga drugog no Ernesata Ansermeta.

Druga plesna jednočinka koja vas očekuje ima možda manji povijesni background, ali zbog toga nije ništa manje zanimljiva. Radi se o djelu pod nazivom Shpiel es, a događa se na glazbu jedne od najpoznatijih klezmer-grupa Kol Simcha.

Za ovakvu neobičnu jednovečernju kombinaciju odgovorni su koreografi iz Francuske i Nizozemske, odnosno Mark Ribaud i Nils Cristi, s tim da su oboje bivši članovi trupe legendarnoga češkog koreografa Jiříja Kyliána.

autorski tim
Igor Stravinskyautor
Kol Simchaautor
Nils Cristiautor
Mark Ribaudautor
Hari Zlodredirigent


Odgovori