Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Njemačka osigurala 2.5 milijarde eura za post-covid revitalizaciju kulturnog sektora

Njemačka osigurala 2.5 milijarde eura za post-covid revitalizaciju kulturnog sektora

Njemačka Vlada sredstva je namijenila oporovku kulturnog sektora nakon trećeg pandemijskog vala.
Share on facebook
Share on twitter

Ministar financija, Olaf Scholz, ovaj paket pomoći nazvao je “najvećim programom potpore kulturi” nakon Drugog svjetskog rata.

Svrha tzv. covid kulturnog fonda jest organizatorima kulturnih događanja omogućiti kompenzaciju za događaje koji su zbog pandemije otkazani, kao i nadoknaditi izgubljene prihode od prodaje ulaznica zbog smanjenja kapaciteta gledališta u skladu s protupandemijskim mjerama.

Sredstva iz fonda potpore mogu se koristiti za događanja na kojima je planirano do 500 posjetitelja, a koja bi zbog pandemijskih mjera od 1. lipnja mogla biti otkazana. Od kolovoza nadalje, za kad se planira popuštanje mjera, sredstva se mogu koristiti za događanja na kojima je planirano do 2,000 posjetitelja.

Za događanja koja moraju ograničiti broj gledatelja, odnosno smanjiti kapacitete gledališta za barem 20%, Vlada će omogućiti potporu tako da će za svaku prodanu ulaznicu u cijelosti subvencionirati još jednu i to do maksimalno 100,000 ulaznica po događanju.

Za veća događanja, ove i iduće godine, također postoji 'polica osiguranja' u slučaju obaveznog otkazivanja i tu je svrhu rezervirano 600 milijuna eura od ukupnog paket apomoći od 2.5 milijarde. Postavljen je, međutim, limit od najviše 8 milijuna eura pomoći po događanju.

Paket pomoći odobren je u trenutku kad se Njemačka polako otvara nakon mjeseci strogih restrikcija, a sve u sklopu paketa Neustart Kultur (novi početak kulture) najavljenog još lani.

Monika Grütters, ministrica kulture, rekla je da je fond pomoći signal kulturnoj industriji da njezino oživljavanje “zaslužuje jednake napore kakvi su uloženi i u druge ekonomske grane".

Mnogi su tijekom ove krize osjetili koliko nam kultura nedostaje kao zajedničko iskustvo, kao graditelj mostova, kao ogledalo našeg identiteta, kao poziv da dovodimo u pitanje, razmišljamo, raspravljamo. Želja publike da uživa u kulturi je ogromna, no još je veća želja umjetnika i kreativaca da se konačno vrate na posao.", rekla je.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI