Naslovnica > VIJESTI > PLES > Preminula je legendarna Carla Fracci

Preminula je legendarna Carla Fracci

Jedna od najslavnijih balerina 20. stoljeća preminula je četvrtak u 84. godini, priopćila je njezina obitelj.
Share on facebook
Share on twitter

"Carla Fracci počastila je našu zemlju svojom elegancijom i svojom umjetničkom posvećenošću", istaknuo je talijanski predsjednik Sergio Mattarella u službenoj izjavi, hvaleći "iznimne umjetničke i ljudske kvalitete" koje su Carlu Fracci "učinile jednom od najveći klasičnih plesačica našeg doba".

Fracci je rođena u Milanu 1936. godine u radničkoj obitelji: otac joj je bio vozač tramvaja, a majka tvornička radnica.

Priključila se baletnoj školi prestižne La Scale u dobi od 10 godina i kako je kasnije priznala, tad je balet smatrala dosadnim sve dok nije uživo vidjela nastup britanske zvijezde Margot Fonteyn.

"Tad je u meni zaiskrilo, a ta iskra upalila je plamen vatre koja me nikad nije napustila", izjavila je dnevnik Corriere della Sera 2008.

Baletnu školu završila je 1954., a samo dvije godine kasnije postala je solistica da bi 1958. stekla status prima balerine.

Nastupala je dulje od 50 godina, a posebno su cijenjene bile njezine interpretacije uloga u bijelim baletima, poglavito Giselle. Svoju impresivnu karijeru opisala je 2013. godine u autobiografiji Korak po korak. Detaljno je pisala o iskustvu nastupanja s muškim baletnim velikanima poput Rudolfa Nurejeva, Erik Bruhna i Vladimira Vasilieva:

"Plesati s Rudijem je, samo po sebi, bilo izazov: veliki plesač i koreograf, ali istovremeno vrlo težak čovjek, natjecateljski nastrojen, ekscentričan, nepredvidljiv, promjenjiva raspoloženja, temperamentan ponekad grozan na sceni prema onima s kojima je nastupao", napisala je.

Fracci je posljednji masterclass održala proteklog siječnja (!) u La Scala i to na temu Giselle, koju je po prvi put izvela još 1959. u Londonu i potom plesala desetljećima ciljem svijeta. U poznijoj dobi vodila je brojne talijanske baletne kompanije uključujući one u Napulju, Veroni i Rimu, te neprestano lobirala za osnivanje nacionalnog Baleta u Italiji, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Fracci je od 1964. godine bila u braku s redateljem Beppeom Menegattijem, a u braku su dobili sina Francesca.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI