Naslovnica > VIJESTI > Preminula glumica Magda Matošić

Preminula glumica Magda Matošić

Doajenka splitskoga kazališta, glumica Magda Matošić, preminula je u 93. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Rođena je u Splitu 1928. godine, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Hrvatski jezik s književnošću diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Splitu kao najbolji student u klasi akademika prof. Živka Jeličića.

Istovremeno je pohađala glumački stu­­dij Mala scena, osnovan pri HNK Split. Nakon uspješno izvedene diplomske predstave "Cvrčak na ognjištu", u kojoj je tumačila glavnu žensku ulogu, započinje glumačku karijeru u Dječjem kazalištu Titovi mornari (danas Gradsko kazalište mladih).

Godine 1973. dobiva stalni angažman u HNK Split u kojem djeluje do umirovljenja i u kojem je, naravno, ostvarila niz zapaženih uloga. Baš kao i u Gradskom kazalištu mladih Split, gdje je, na primjer, igrala Terežu u "Teštamentu" Vanče Kljakovića.

Među njenim TV uloge pamte se one sa splitskom tematikom. To su uloga Tomine žene iz "Velog mista", igrala je "Gospođu sa psićem" u "Novom dobu" i Gospođu Maru u "Posljednjoj volji".

Igrala je i u filmu Vanče Kljakovića "Marjuča ili smrt", ulogu Tete Frane.

Magda Matošić uspješno se okušala i kao spisateljica, prije osam godina objavila je zanimljivu i dobro primljenu autobiografsku prozu "Male zvijezde Velikog medvjeda", toplu priču o Splitu njene mladosti.

Magda Matošić bila je članica čuvene splitske kazališne obitelji: njen suprug Savo Komnenović bio je glumac, uspješni splitski Hamlet, k tome i redatelj i dugogodišnji ravnatelj Drame HNK Split. Njen barba bio je glasoviti splitski tenor Noe Matošić.

Istaknuti glumac, k tome pravnik i ravnatelj GKM-a, bio je i njen sin Vladimir Davidović, koji je preminuo prije gotovo točno godinu dana. Drugi sin je također istaknuti operni pjevač Sveto Matošić Komnenović.

Ispraćaj Magde Matošić bit će u srijedu u 12 sati na Lovrincu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI