Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula je Vera Zima

Preminula je Vera Zima

Omiljena hrvatska glumica, širokoj javosti najpoznatija po svojim televizijskim ulogama, preminula je nakon teške bolesti u 67. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Vera Zima rođena je kao Vjeročka Zimova u Metkoviću 1953.
Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je glumi 1978. godine.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh, Zagrebačkom kazalištu lutaka i drugdje, a posebno se istaknula u Teatru &TD u Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže (u adaptaciji Rade Šerbedžije, 1976., koja je adaptirana i za televiziju), lutkarsko-glumačkoj postavi Hamleta u režiji Zlatka Boureka (prema Petnaestominutnom Hamletu Toma Stopparda, 1982.) te, kao gostioničarka Mirandolina, u Krčmarici Petera Turrinija (1986), adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Na filmu je debitirala zapaženom ulogom u Mećavi (Antun Vrdoljak, 1977), a potom nastupa u manjim i sporednim ulogama (ističe se Zlatnom arenom nagrađena uloga u filmu Oprosti za kung fu, Ognjen Sviličić, 2004., kao i one u filmovima Novinar, Fadila Hadžića, 1979., Blagajnica hoće ići na more, Dalibora Matanića, 2000., i Duga mračna noć, Antuna Vrdoljaka, 2004).

Tipski mahom karakterizira obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama Luda kuća (2005–09) i Odmori se, zaslužio si (2006–13).

Dugi je niz godina bila članica ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka, no Nagradu hrvatskog glumišta dobila je 2006. godine za ulogu u seriji Odmori se, zaslužio si. 2016. godine dobila je Nagradu Fabijan Šovagović Hrvatskog društva filmskih redatelja, a 2019. nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo (2019).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE