Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo je Miljenko Vikić

Preminuo je Miljenko Vikić

Istaknuti hrvatski baletni plesač i koreograf, Miljenko Vikić, preminuo je u 89. godini života u svom Dubrovniku.
Share on facebook
Share on twitter

Miljenko Vikić rodio se u Dubrovniku 10. lipnja 1931. godine.

Poslije zapaženog statiranja u filmu Majka Katina Nikole Popovića upisuje Glumačku školu u Beogradu gdje, među ostalim, pohađa i satove klasičnog baleta. Postaje zaljubljenik u ples i  potpuno mu se posvećuje te dobiva prvi angažman u Baletu beogradskog Narodnog pozorišta. Poslije nekoliko sezona odlazi u sarajevski Balet,  zatim u riječki Balet te od  1958. godine, postaje član Baleta  zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, u kojemu ostaje sve do odlaska u mirovinu.

Kao izrazito nadaren  plesač ostvario je velik broj uloga raznolikih karaktera, od lirskih, dramskih do komičnih likova, među kojima se osobito ističu uloge u baletima  Đavo u selu, F.Lotke, Čudesni mandarin, Bartoka,  Bahantice, Sicilianosa,  Posljednja uloga, Kuljerića, Romeo i Julija, Prokofjeva, Vragoljasta djevojka, Herolda, Petar Pan, Bjelinskog, Heloti, Brkanovića, Balada o mjesecu lutalici, Radića...i mnoge druge.

Nastupe u klasičnom trolistu Čajkovskog - Labuđe jezero, Trnoružica, Orašar - obilježava jakom osobnošću gradeći u njima kako klasičnu figuru romantičnog lika, tako i zanimljive karaktere koje dramaturgija tih predstava nudi. Posjedujući veliki glumački dar s uspjehom se bavi komičnim likovima kao što su napr. sestre u predstavi Pepeljuga, Prokofjeva, ili udova Simone u Vragoljastoj djevojci ,Herolda.

Poslije uspješne plesačke karijere posvetio se koreografiji te ostvario balete koji su s oduševljenjem prihvaćeni  i od publike i od kritike; Carmen, Bizet-Ščedrin,  Makar Čudra, Konjović, Kentaur XII., Kabiljo, Papisa Ivana, Bach-Papandopulo, Žena i bodež,/glazbeni kolaž na stihove F.G. Lorce, samo su neki od autorskih radova ovoga umjetnika koji s jednakim uspjehom koreografira baletne odlomke u mnogim operama, a često je asistent redateljima u dramskim predstavama u kojima scenski pokret igra važnu ulogu.

Surađuje sa filmskim redateljima a kao  koreograf televizijskih programa, ostvario je mnoge prigodne koreografije a također i autorske radove -  kratke balete, koji su naišli na veliko odobravanje gledatelja. Svoj talent izražava ponajbolje u duetima koji su kako tehnički tako i interpretativno zahtjevni, uvažavajući  uvijek mogućnosti plesača.

Nagrada hrvatskog glumišta za životno djelo dodijeljena mu je 2004. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI