Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tko će dovršiti adaptaciju Gavelle?

Tko će dovršiti adaptaciju Gavelle?

Na natječaj su pristigle tri ponude, od kojih je jedna omiljene HDZ-ove građevinske tvrtke, a jedna tvrtke u vlasništvu obitelji Nevistić.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon što su se radovi s planirane jedne godine odužili na (zasad) tri, a izvođači radova u vrlo suspektnim okolnostima otišli u stečaj, možda, ali samo možda se agoniji kazališta u Frankopanskoj nazire kraj.

Podsjetimo, adaptacija zgrade Gradskog kazališta Gavella u sklopu kojeg je kazalište trebalo dobiti i novu, komornu scenu, započela je prije tri godine, a sam je gradonačelnik Milan Bandić najavljivao kako će biti gotova u roku od 11 mjeseci. U međuvremenu su pak tvrtke izvođači završile u poslovnim problemima, potom i u stečaju, a vlasnik jedne od njih je i preminuo. Na to i takvo gradilište razapeto između dva stečaja, Mamića, Pripuza i Bandića sručio se potom potres, koji je zgrade kazališta dodatno oštetio 'podarivši' im crvenu i žutu naljepnicu, a potom su stigle i obilne kiše koje su u prednjoj zgradi izazvale poplavu.

Sve to u jedu pandemije prijetilo je da Gavella postane 'zadnja rupa na svirali' Grada Zagreba, no spriječio je to skupštinski Klub nezavisnih zastupnika, na čiju je inicijativu na 34. sjednici u lipnju usvojen zaključak o žurnom završetku adaptacije kazališta.

02 Prijedlog zaključka

Slijedom tog zaključka raspisan je natječaj za novog izvođača radova, a zasad su na njega, kako javlja Večernji list, pristigle i tri ponude.

Najpovoljniju ponudu dala je tvrtka Hedom, procijenivši radove na 4,5 milijuna kuna bez PDV–a, odnosno 5,6 milijuna s porezom. To je nešto manji iznos od onog koji je procijenio sam Grad, prema kojem se rekonstrukcija može dovršiti za 4,6 milijuna bez PDV–a.

Osnivač i jedina osoba ovlaštena z zastupanje Hedoma, je Vlado Ćorluka, a tvrtka je prošlu godinu završila s 6.421.443 kn dobiti. Pozamašan dio iste posljedica je brojnih poslova koje Hedom sklapa s javnim sektorom, a samo u Registru ugovora i okvirnih sporazuma Grada Zagreba od 2012. do 1. ožujka 2020. spominje se 34 puta. O rečenoj tvrtki domaći su mediji puno pisali, spominjući je kao miljenicu HDZ-a, pa su joj - primjerice - dodjeljivani poslovi obnove Palače Rauch, kuće Demeter Corvin, vile Frangeš Mihanović, zgrade Vlade na Markovu trgu te Trgovačkoga suda.

Na natječaj su javila i tvrtka Vendo Pet u vlasništvu Sanje Petrović, koja se čini i kao najmanje izgledni dobitnik unosnog posla u Frankopanskoj. Riječ je o trgovačkom društvu osnovanom s tek 20.000 kn temeljnog kapitala, koja je registrirana i za ugostiteljstvo, promidžbu i grafičko oblikovanje, a prošlu je godini završila s 84.887 dobiti. U registru ugovora Grada Zagreba Vendo Pet se ne spominje, a njihova natječajna ponuda skuplja je od Hedomove za sedam tisuća kuna.
Treći ponuđač je tvrtka Neving koja bi posao odradila za 5,9 milijuna, a cijeni usprkos šanse za pobjedu na natječaju su joj goleme s obzirom na to tko su joj vlasnici i upravljači. Naime, Neving su 2011. osnovali Helena Nevistić i Mate Nevistić, a danas joj je jedini osnivač i ovlaštena osoba za zastupanje - Krešimir Nevistić. Kako je prije dvije godine objavio RTL, riječ je o rođacima Zorana Nevistića bivšeg pročelnika za mjesnu samoupravu, za kojeg se prije tri godine otkrilo da su mu u Gradu Zagrebu zaposleni  supruga, dva sina, snaha i šogorica.
Tvrtka Neving redovito sklapa milijunske ugovore s Gradom, a samo od 2012. godine do 1. ožujka ove godine u Registru ugovora Grada Zagreba spominju se 37 puta!
Za koga će se na kraju gradska uprava odlučiti, znat će se tek za deset dana, nakon što istekne rok za podnošenje žalbi na postupak otvaranja ponuda pristiglih na javni natječaj, no mi smo odlučili istražiti tko su ponuđači koji bi željeli završiti radove u Gavelli.
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE