Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Njemačka osigurala dodatnih 1.1 milijuna eura za pomoć umjetnicima s malom djecom

Njemačka osigurala dodatnih 1.1 milijuna eura za pomoć umjetnicima s malom djecom

Njemačka Vlada osigurala je šestomjesečne stipendije u iznosu od 12.000 eura, za 96 suvremenih umjetnika s djecom u dobi do 7 godina.
Share on facebook
Share on twitter

Dodjelom pomoći upravljat će Stiftung Kunstfonds iz Bonna, a tu je svrhu osigurano ukupno 1.1 milijuna eura u sklopu državnog plana pomoći kulturi nazvanog Neustart Kultur koji je pokrenut u lipnju i ima ukupan proračun od milijardu eura.

Potreba za pomoć umjetnicima roditeljima iskristalizirala se ovog ljeta, a broj zahtjeva bio je toliki da je komisija koja je odlučivala o prijavama produljila rok ocjenjivanja za tjedan dana. Za pomoć je apliciralo gotovo 850 umjetnika iz cijele zemlje, a u konačnici je pomoć dobilo njih 11.4%, što je ravnateljica Stiftung Kunstfonds, Karin Lingl, ocijenila kao "premalo".

"Pandemija je", kaže ona, "posebno teško pogodila roditelje koji su morali brinuti za malu djecu predškolske dobi, istovremeno se noseći s gubitkom prihoda. Slobodno umjetničko djelovanje posebno je teško u tim okolnostima."

Pomoć će biti distribuirana u formi mjesečne naknade od 2,000 eura tijekom šest mjeseci, a imena primatelja objavljena su 7. rujna.

Kriterij za podjelu pomoći bila je kvalileta ponuđenih projekata, a među dobitnicima su i neki istaknuti umjetici poput Amerikanca nastanjenog u Berlinu Jasona Dodgea ili Pabla Wendela, jednog od osnivača E-Werk art centra.

S jedne strane pomoć je namijenjena olakšavanju ove iznimno teške situacije za umjetnike i umjetnost,", kaže Lingl, "A s druge strane - što je još važnije - usmjeravamo naš fokus na pokretačke inicijative i projekte za budućnost."

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI