Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula je Diana Rigg

Preminula je Diana Rigg

Proslavljena kazališna i filmska glumica preminula je u svom domu u 82. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Diana Rigg rođena je 1938. u Doncasteru, a školovala se na RADA-i, u društvu Glende Jackson i Siâna Phillipsa.

Glumačku karijeru je započela u kazalištu, radeći u Royal Shakespeare Company od 1959. do 1964.

Na Broadwayu je debitirala 1971., a potom se pridružila ansamblu National Theatrea za vrijeme njihove rezidencije u Old Vicu od 1972. do 1975., ostvarivši značajne uloge u dvije drame Toma StoppardaJumpers i Night and Day.

Rigg je igrala i u West End produkciji mjuzikla Stephena Sondheima Follies 1987. da bi se potom na West End vratila tek 1992. kao Medeja u produkciji Almeide. Ista je predstava potom zaigrala i na Broadwayu, a Rigg je za svoju interpretaciju nagrađena Tonyem.

Zapažene su injezine uloge u Višnjiku i Peludnoj groznici u Chichesteru, kao i u Sve o mojoj majci  u Old Vicu.

Osvojila je BAFTA TV nagradu  za najbolju glumicu ulogom u miniseriji Mother Love 1989. godine i nagradu Emmy Award za ulogu Gđe.  Danvers u adaptaciji Rebecce (1997).

Na West End se vratila 2011. da bi zaigrala Gđu Higgins u Pygmalionu na sceni Garrick Theatre, istom u kojem je 37 godina ranije igrala Elizu.

Posljednji je put premiejrno nastupila na Broadwayu 2018. godine, također kao Gđa Higgins, ali u My Fair Lady.

Na televiziji je igrala tajnu agenticu Emmu Peel u 51 epizoci serijala The Avengers, istovremeno snimajući s Laurenceom Olivierom filmsku verziju Kralja Leara.

Na filmu će, među inim, ostati zapamćena kao jedina supruga Jamesa Bonda, odnosno kontesa Teresa di Vicenzo u On Her Majesty's Secret Service.

U recentnim godinama osvajala je publiku kao Olenna Tyrell u hit serijalu Game of Thrones, istovremeno igrajući u paru sa vlastitom kćeri Rachael Stirling u seriji Doctor Who.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE