Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Royal Albert Hall pred bankrotom

Royal Albert Hall pred bankrotom

Ususret 150. obljetnici postojanja, kultna dvorana pokrenula je apel za žurnu pomoć kojim želi prikupiti čak 20 milijuna funti nakon što je zbog pandemije ostala bez gotovo ikakvih prihoda.
Share on facebook
Share on twitter

Razorne posljedice pandemije po kulturni sektor svakim su danom sve vidljivije, a potvrđuje ih i apel koji je danas javnosti odaslala uprava čuvenog Royal Albert Halla (RAH). Toj je čuvenoj londonskoj koncertnoj dvorani žurno potrebno čak 20 milijuna funti ili  će otići 'na bubanj'. Usporedbe radi, u normalnim sezonama, godišnje je RAH ostvarivao preko 6 milijuna funti zarade!

Prvi čovjek RAH-a, Craig Hassall, pojašnjava: “Nakon šest mjeseci od prisilnog zatvaranja i gotovo 18 milijuna funti izgubljenog prihoda, ne kvalificiramo se niti za jednu mjeru pomoći Vlade. To nas stavlja u iznimno težak položaj, bez mogućnosti da nadoknadimo izgubljene prihode osim državnim zajmom koji možda hoće, a možda neće biti realiziran.

Prije nekoliko mjeseci izrazili smo zabrinutost da će nezavisne, nesubvencionirane organizacije poput Royal Albert Halla biti izostavljene iz mjera državne pomoći, naročito nakon što je Vlada istaknula kako smo 'krunski dragulj' koji mora biti spašen...

Naša je velika sreća da imamo publiku i privatne donatore koji nas podržavaju i koji su nam velikodušno pomagali, no nažalost razvikani 'paket pomoći' kulturi kod mnogih je stvorio pogrešan dojam da smo primili potrebnu pomoć. Royal Albert Hall suočen je s neizvjesnom budućnošću ukoliko ne osigura ne samo državni zajam, već i žurne donacije kojima bismo nadoknadili trenutni minus od 20 milijuna funti.”

Naime, RAH-om upravlja neprofitna organizacija koja prihode ostvaruje prodajom ulaznica te donacijama. U normalnim sezonama RAH ostvaruje oko 6 milijuna dobiti svake godine, a čiji najveći dio potom investira u održavanje zgrade koja je ekvivalent našim spomenicima kulture A kategorije, kao i u edukacijske i programe razvoja publike koji 'mijenjaju živote kroz glazbu'.

Ironijom sudbine, RAH iduće godine obilježava 150 godina djelovanja, a svi koji žele pomoći da istu i dočeka, pomoći mogu donacijama ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI