Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo je Norman Dixon

Preminuo je Norman Dixon

Jučer je u Zagrebu u dobi od 94 godine umro Norman Dixon, britanski koreograf koji je veliki dio svoje bogate karijere ostvario u Hrvatskoj gdje je realizirao brojne predstave.
Share on facebook
Share on twitter

Oxfordski baletni rječnik navodi o Normanu Dixonu da se školovao u baletnoj školi Sadler's Wells baleta i u Baletnoj školi Rambert, kod glasovite pedagoginje Marie Rambert. S vremenom je postao vodeći plesač Baleta Rambert i tumačio sve glavne klasične uloge, kao i moderni repertoar. Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća javlja se kao slobodni koreograf u Londonu i ubrzo odlazi u inozemstvo.

Prve koreografije načinio je za Ballet Club koji je izvodio predstave u malim kazalištima West Enda. Objedinio ih je za vlastitu trupu Ballet Venture (Baletni pothvat), 1960. godine, i prikazivao u Theatre-in-the-round, na pozornici na kojoj je publika sjedila uokolo sa sve četiri strane. Vrlo brzo svratio je na sebe pozornost originalnošću i snagom svojih koreografskih rješenja.

Osnovao je Portugalski eksperimentalni balet u okviru Gulbenkianove zaklade u Lisabonu. Godine 1966. dobio je prvu nagradu u povijesti engleskog baleta – nagradu Britanskog umjetničkog savjeta. Bio je koreograf Nacionalne opere u Walesu, ravnatelj Gradskog baleta u Santiagu u Čileu, Urugvajskoga nacionalnog baleta u Montevideu i Baleta u St. Pöltenu u Austriji. Koreograf je brojnih predstava koji je u Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju, 1967. godine, s velikim uspjehom donio i predstavio popularni balet Vragolasta djevojka. Režirao je operete, opere i mjuzikle.

Od 1977. do 1986. godine vodtelj je Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. U Rijeci je postavio i hrvatsku praizvedbu baleta Silfida. S Vragolastom djevojkom je, pri njezinoj trećoj postavi u Rijeci, 1999. godine, obilježio 50. obljetnicu umjetničkog rada, a 2000. primio je Nagradu Grada Rijeke.

Od 2004. živio je u Zagrebu. U zagrebačkom HNK-u  postavio je Vragolastu djevojku 1972. i Silfidu 2005. U splitskom HNK-u postavio je Vragolastu djevojku 1988. godine.

Posljednju Dixonovu premijeru, Vragolastu djevojku L. J. F. Hérolda izveo je Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u veljači 2016. kada je njegovu koreografiju na scenu prenio Dinko Bogdanić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI