Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Hoće li HDZ pomoći Bandiću da ‘ugasi’ zagrebačku kulturu?

Hoće li HDZ pomoći Bandiću da ‘ugasi’ zagrebačku kulturu?

Na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine Grada Zagreba, naći će se zaključak kojim bi se obustavila žurna isplata programskih sredstava u kulturi, kako za javne ustanove tako i za nezavisnu scenu. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Nastavno na Apel za žurnu pomoć nezavisnoj kulturnoj sceni, zagrebački gradski zastupnik, glumac i umjetnički voditelj Planet Arta, Marko Torjanac, predložio je u ožujku uvrštavanje na dnevni red Skupštine izvanredne točke o hitnoj isplati sredstava namijenjenih kulturi za 2019. i 2020. godinu, te pokrivanju troškova prostora za nezavisne subjekte u kulturi i održavanje programa nezavisne kulture.

Skupština je prihvatila taj prijedlog pa je točka uvrštena na dnevni red, a za to su uz cijelu oporbu (Klub LIJEVOG BLOKA, Klub GLAS-a i HSU-a, Klub HSLS-a, Klub SDP-a i Klub nezavisnih zastupnika) glasali i svi zastupnici HDZ-a. Zastupnici stranke MB365 bili su protiv.

Na sjednici 19. ožujka taj je zaključak na koncu i izglasan, a uz cijelu oporbu (Klub LIJEVOG BLOKA, Klub GLAS-a i HSU-a, Klub HSLS-a, Klub SDP-a i Klub nezavisnih zastupnika) za ovu točku glasali su i svi članovi HDZ-a.

Stranka MB365 bila je protiv. Osim što su Vojin Perić i Ljerka Mintas Hodak bili suzdržani.

Temeljem tako izglasanog zaključka, sredstva koja je Grad dugovao vlastitim ustanovama, ali i nezavisnoj sceni po odobrenim programima i proračunu iz 2019.  konačno su isplaćena u drugoj polovici ožujka.
Istom je skupštinskom odlukom Grad u roku od 20 dana bio dužan isplatiti programska sredstava ustanovama u kulturi za prvi kvartal 2020. godine, kao i ona namijenjena nezavisnoj sceni. No, na putu provođenja te odluke u djelo prvo se ispriječio potres, a potom i odluka gradonačelnika o zaustavljanju proračunske potrošnje.

24. travnja je pak pročelnica Gradskog ureda za kulturu, Milana Vuković Runjić gradonačelniku predložila da se spomenuti zaključak stavi van snage, čime bi nezavisna scena do daljnjega ostala bez ikakvih sredstava, dok je upitno u kojoj mjeri bi bila isplaćena sredstva namijenjena javnim ustanovama u kulturi. Ovaj posve hrvatski fenomen, da čelna osoba resora kulture radi protiv interesa tog istog resora, obrazložen je u dokumentu koji prenosimo u cijelosti:

03 Obrazloženje

U dokumentu se, dakle, ne navodi da sredstva neće biti isplaćena niti se za takvo što navodi razlog, već se od Skupštine traži da odluku o žurnom izvršenju stavi van snage, a uplate ako bude - bude.

Ovdje je važno napomenuti kako je riječ o programskim sredstvima za 2020. godinu, u kojoj je već nemali dio programa i obaveza nezavisne scene i ustanova izvršen u siječnju, veljači i prvim danima ožujka, a sredstva za to još uvijek nisu isplaćena. Dapače, gradski oci ovakvim zaključkom de facto traže da se to ne učini - do daljnjega.
Prijedlog takve odluke uvršten je na dnevni red iduće sjednice Skupštine, koja je zakazana za 7. svibnja, a koja se presedanski trebala održati bez rasprave zastupnika, isključivo uz glasanje elektronskim putem.No, zbog trzavica u koaliciji stranke Milana Bandića i HDZ-a, zagrebački gradonačelnik u posljednji je čas ipak odlučio da se sjednica ne održi u prethodno najavljenom obliku, što je toliko revoltiralo predsjednika Skupštine, HDZ-ova Dragu Prgometa da je ovlasti za sazivanje sjednice prenio na potpredsjednicu Skupštine i članicu stranke BM365, Anu Stavljenić Rukavina.

Što će na koncu biti sa sjednicom zasad je nepoznanica, no posve je izvjesno da u kom se god obliku održala, bez podrške HZD-a ovakav prijedlog odluke o neisplati već odobrenih sredstava u kulturi, na njoj ne može proći.

02 Prijedlog zaključka
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI