Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Samostalnim umjetnicima za ožujak ukupno 2.388.750 kn, a samo jednom lancu kladionica 2.877.875 kn

Samostalnim umjetnicima za ožujak ukupno 2.388.750 kn, a samo jednom lancu kladionica 2.877.875 kn

Dva tjedna od obećanja da će to učiniti, HZZ je danas objavio primatelje COVID-19 potpora u gospodarstvu. Za razliku od umjetnika čije ste sve osobne podatke mogli saznati iz objave Ministarstva kulture, popis HZZ niste mogli ni pretraživati. No, zato imamo GONG.
Share on facebook
Share on twitter

I dok se Nepoznat Netko u državnom aparatu iznimno potrudio kako bi HZZ-ovu tablicu učinio apsolutno nepretraživom, GONG je par sati nakon izvornika objavio pretraživu verziju, doduše ne i mogućnost preuzimanja iste u excel ili csv formatu.

Gongovo sučelje idućih će dana sasvim sigurno rezultirati brojnim zanimljivim otkrićima, no jedno je očito već na prvi pogled i bez pretjeranog istraživanja: samo jedan od niza lanaca kladionica u Hrvatskoj dobio je za ožujak veću pomoć nego li svi samostalni umjetnici, članovi HZSU - zajedno.

Rečenom lancu odobrena je za ožujak pomoć od 2.877.875 kn, dok je svim samostalnim umjetnicima zajedno odobrena pomoć u iznosu od 2.388.750 kn.

Da ne bude zabune: sasvim je jasno da su i radnici u kladionicama - radnici. Kao uostalom i - radnici u kulturi. Za većinu kojih još uvijek nema ni naznaka pomoći, a kamo li pomoći kao takve, dok smo o pomoći grupi od 1400 umjetnika koju je Država odlučila prepoloviti, već na dugo i na široko pisali.

No, vratimo se mi kladionicama: prema javno dostupnim podacima, dobit spomenutog lanca samo je u 2018. iznosila 357.607.483,00 kn, dok je ostvarena neto marža iznosila 50,50%. .

Kako su im prihodi rasli po godišnjoj stopi od skoro 18% godišnje, prava je šteta što se nisu mogli za pomoć prijaviti po kriterijima Ministarstva kulture. Istim onima po kojima veću pomoć dobiju oni koji su više zaradili u prethodnoj godini.

Tko zna kako bi tek onda prošli naši kladioničari.

p.s.
Gong je naknadno omogućio prezimanje datoteke u csv formatu. Bravo, Gong!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE