Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Gradilište u Gavelli između dva stečaja, Mamića, Pripuza i Bandića

Gradilište u Gavelli između dva stečaja, Mamića, Pripuza i Bandića

I nakon što su izvođači radova u Gavelli 'debelo' probili rokove i zapali u ozbiljne poslovne teškoće, na njihove se račune obilno slivao novac Grada Zagreba. Tome usprkos, Grad od izvođača radova ne potražuje nikakvu naknadu za Gavellu u njihovim postupcima predstečajne nagodbe. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Narušena statika zgrade prijeti ovih dana zatvaranjem zagrebačkog kazališta Gavella, a sve zbog adaptacije koja je trebala biti gotova još 2018. Vlasnik glavnog izvođača radova je preminuo i tvrtka je u predstečajnoj nagodbi pa se agoniji ne nazire kraj.

No, posao adaptacije Gavelle dobila je zajednica dvaju ponuditelja, a u vrijeme kad je prvi već bio u predstečajnoj nagodbi, Grad je s njima potpisao još dva aneksa izvornom ugovoru, od početka gradnje njih ukupno 5. Posljednji aneks potpisan je 12. srpnja 2017. Pet dana kasnije i drugi je izvođač pao u blokadu, a onda je 18. kolovoza preminuo i njegov vlasnik.

Gradilište odonda zjapi prazno i nekonzervirano, a “svaka veća kiša i odmah poplavi pola kazališta”, izjavio je prošlog tjedna Nacionalu ravnatelj Dražen Ferenčina. U međuvremenu je u postupcima predstečajne nagodbe ustanovljeno kako su dva izvođača radova međusobno najveći vjerovnici, kao i da, ugovoru usprkos, u konačnim tablicama tražbina predstečajnih postupaka nema nikakvih potraživanja Grada Zagreba za radove u Gavelli!

A to je tek početak priče.

Kako je pokazala naša istraga, već je i odabir izvođača posla rekonstrukcije Gavelle bio prilično suspektan, no gradski se novac na njihove račune slivao i dugo nakon što je bilo posve bjelodano da su tvrtke u velikim problemima. Je li razlog tome što su posredno ušle ‘u klub’, prodajom jedne tvrtki kćeri Ivanu Pripuzu sinu višestrukog uskočkog optuženika Petra Pripuza?

 

Centrogradnja i obitelj Pilipović

 

Preuređenje kazališta Gavella u sklopu kojeg je trebala biti nadograđena i nova scena sa stotinjak mjesta, planirano je još od 2012. kao kruna jedinog mandata Borisa Svrtana na čelu Gavelle. Zlogukim performansom otvorio ih je sam Milan Bandić, ‘štemajući’ po predvorju.

Postupak javne nabave za izvođenje radova okončan je 11. rujna 2017., a na nadmetanje su se javila dva ponuđača: TEH-GRADNJA d.o.o čija je ponuda iznosila 10.300.288,54 kn (s PDV-om) i  zajednica ponuditelja Centrogradnja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o., a čija je ponuda iznosila 9.499.207,23 kn (također s PDV-om). No, ponuda TEH-GRADNJE ocijenjena je nepravilnom.

Vlasnici su Centrogradnje braća Pilipović, nekoć najveći dioničari Hidroelektre, koja se - kao i gotovo sav građevinski sektor - 2009. našla u golemim problemima. Nakon odlaska Ive Sanadera, Vlada Jadranke Kosor zatražila je od HAC-a poništenje ugovora za gradnju autocesta u vrijednosti 7 milijardi kuna. Golemog iznosa, koji su vodeće domaće građevinske tvrtke već unaprijed bile potrošile i podijelile. Do 2012. gubitci u sektoru mjerili su se stotinama milijuna.

No, Centrogradnja je i dalje gradila, najviše u karlovačkoj i u zadarskoj županiji i to svašta: od POS-ovih stanova, preko marina i lučica, do trajektne luke Tkon, brojnih vodoopskrbnih i inih sustava. Od 2008. Centrogradnja je osvojila najmanje 35 javnih natječaja za građevinske poslove

Istovremeno, izvodila je Centrogradnja i radove na zaštićenim kulturnim dobrima pod zaštitom Ministarstva kulture poput karlovačkog Zorin doma, pročelja palače Kulmer, Oktogona, te svetišta crkve Bl.Djevice Marije, Remete one iste kojoj Milan Bandić ‘šakom i kapom’ dijeli sredstva putem svojih akata, pa je samo u ožujku 2019. za uređenje vrta iz proračuna odobrio 750.000,00 kn.

 

Problematična izvedba stanova u naselju Sopnica - Jelkovec i 50 miljuna vrijedni poslovi s Gradom

 

No, čak i ako su - kao u slučaju svetišta u Remetama - sredstva za te poslove dolazila iz gradske blagajne, niti jedan od njih Centrogradnja nije sklopila izravno s Gradom Zagrebom. Dapače, odbijena je na čak pet velikih gradskih natječaja za građevinske radove od 2012. do rujna 2017.

Razlog za to mogla bi biti (ne)kvaliteta radova što ih je Centrogradnja još 2009. izvela, a potom djelomično sanirala 2011. godine na stanovima u naselju Sopnica - Jelkovec, točnije na stanovima u Mertzovoj ulici na brojevima 1 do 13. Prema zapisniku s posljednjeg tehničkog očevida održanog 14.10.2019., zgradama u Mertzovoj ulici deset godina nakon izgradnje otpadaju dijelovi fasade, dio stanova je vlažan, krov i okna prokišnjavaju…

GSKG i Zagrebački holding na ime tih loše izvedenih radova, odnosno ugovorne garancije, ovih dana u stečajnoj masi Centrogradnje još uvijek potražuju 7,600,252.56 kn. Stoga je izbor Centrogradnje za glavnog izvođača radova u Gavelli trebao biti nemalo iznenađenje.

A uslijedila su i nova.

Samo mjesec dana nakon početka radova u Gavelli, 24.11.2017., Grad Zagreb odabire Centrogradnju kao jedinog izvođača 28.953.062,18 kn (+PDV) vrijedne rekonstrukcije i dogradnje zgrade psihogerijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče. Par mjeseci kasnije, Centrogradnji će biti dodijeljena i obnova vrtne arhitekture i izvedba infrastrukture vrta palače Gvozdanović, u vrijednosti od 1.924.863,00 kn (+PDV).

Nakon što je, dakle, Centrogradnja godinama propadala na gradskim natječajima, odjednom je dobila poslove u vrijednosti od preko 50 milijuna kuna!

Centrogradnji je posao zapravo procvjetao i činilo se da će nadmašiti i spektakulrani rast koji su ostvarili 2015. kad su im ukupni prihodi skočili sa 14.638.334,00 kn na čak 55.523.080,00 kn. Slučajno ili ne, baš u to isto vrijeme počela je suradnja Centrogradnje s tvrtkom Titan Constructa.

 

Titan Constructa, ‘Most zaljubljenih’, obitelj Mamić i Ivan Pripuz

 

Jedina vlasnica Titan Constructa je potpuno samozatajna mlada Caroline Elizabeth Grepo, koja je ekonomiju diplomirala 2006. godine, ali je kao po Kuščevićevom savjetu, još kao studentica bila s ocem suvlasnica obiteljske građevinske tvrtke koja je u godini u kojoj je imala više od 21 milijun kuna prihoda završila u stečaju s više od 14 milijuna tražbina.

Vlastitu, opet građevinsku tvrtku, Caroline Elizabeth otvorila je 2012. s 20.000,00 kn temeljnog kapitala i odmah nanizala nekoliko poslova za javni sektor, prvo u Dalmaciji, a onda i u Zagrebu. Godinu dana nakon osnivanja tvrtka će već poslovati s Gradom Zagrebom na čijim je natječajima, sama ili s drugim ponuditeljima (ne računajući Centrogradnju), do danas dobila poslove u vrijednosti 12.008.102,22 kn, među inima i onaj izgradnje tzv. Mosta zaljubljenih preko Miramarske ulice. Samo u 2019. tvrtki Titan Constructa je za razne poslove iz državnog proračuna isplaćeno 4.361.059,42 kn.

Činilo se da Caroline Elizabeth sve ide od ruke. U lipnju 2013. povećala je temeljni kapital tvrtke za 700.000,00 kn, a manje od godinu dana kasnije postala je gospođa Mamić. Udala se, naime, za Mislava Mamića, nećaka izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, a koji je još 2009. osuđen jer je u svojem Golfu pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo Vjekoslav Švigir (82).

Ilustracija članka 24sata o vjenčanju Caroline Elizabeth i Mislava Mamića

Dva mjeseca nakon sklapanja braka, Caroline Elizabeth još jednom povećava temeljni kapital tvrtke i to na čak 2.327.800,00 kuna. Mjesec dana kasnije TITAN CONSTRUCTA odlučuje se za proširenje biznisa, pa otvara tvrtku kći, TITAN ENTERTAINMENT d.o.o. za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge.

Prema dostupnim financijskim izvješćima, TITAN ENTERTINMENT, dakle tvrtka kći TITAN CONSTRUCTA, od osnivanja koncem srpnja do konca poslovne 2014. godine je na računu u banci imala čak 104.354,00 kn, te uspjela ostvariti prihode od 219.599,00 kn i rashode od 251.333,00 kn, ali i čak 872.819,00 kn kratkoročnih obveza, te 60.144,00 kn potraživanja od države!

Tu i takvu tvrtku, u veljači 2015, dakle sedam mjeseci nakon njezina osnivanja, preuzet će jednostavno poduzeće znakovita imena: ENTER THE CLUB j.d.o.o., osnovano temeljnim kapitalom od 1.000,00 kn, i to samo dva mjeseca ranije, u prosincu 2014.

Tom prigodom TITAN ENTERTAINMENT mijenja i ime u ENTER ENTERTAINMENT, Caroline Elizabeth posve nestaje iz upravljačke i vlasničke strukture, a kao prokuristi se u Sudski se registar upisuju Katijan Knok i Ivan Pripuz, sin zagrebačkog ‘kralja otpada’, Petra Pripuza koji je s Bandićem optužen u aferi Agram.

Pripuz junior u medijima se najčešće pojavljivao zbog čestih prometnih nesreća, kao i zbog incidenta u noćnom klubu u Vodicama gdje je, u društvu starlete Soraje Vučelić, nekadašnje stanarke Big Brother kuće, zadobio ubod nožem. No, prema Sudskom registru Ivan Pripuz je bio ili još uvijek jest član, uprave, član društva, osnivač, direktor ili prokurist u čak 55 trgovačkih društava.

Vizualizacija povezanosti Ivana Pripuza 2014. prema Mozaiku veza


Pripuz će kao prokurist u tvrtki ostati do studenoga 2015., a ona ni za tu kao ni za iduću godinu nikad neće podnijeti financijska izvješća, te će po nalogu FINA-e zbog dugotrajne blokade računa, 2017. otići u stečaj po skraćenom postupku. Zanimljivo je kako se na sudski poziv vjerovnicima za iskazivanje tražbina, nije javio ama baš nitko.

No, dok je bivši TITAN ENTERTAINMENT u vlasništvu ENTER THE CLUB j.d.o.o. neopisivo propadao, njegovom nekadašnjem vlasniku, tvrtki TITAN CONSTRUCTA posao je - cvjetao.

U partnerstvu s Centrogradnjom pobijedili su na natječaju za rekonstrukciju MUP-ove zgrade u Ružićevoj 19 u Rijeci, te su im prihodi s 15.04 milijuna kuna u 2014. godini skočili na 25.9 milijuna kuna u 2015.

Kasnije su u tandemu s Centrogradnjom dobili i druge poslove, poput izgradnje 6 višestambenih POS-ovih zgrada u Biogradu na moru, te izgradnje Policijske postaje Imotski.

 

Problemi s Gavellom

 

27. listopada 2017. godine Titan Constructa i Centrogradnja zaključit će s Gradom Zagrebom 599.365,79 kn ( + PDV) vrijedan ugovor o renovaciji Gavelle, a Centrogradnji će malo potom samostalno biti povjereno i 28.953.062,18 ( + PDV) vrijedno renoviranje bolnice u Vrapču.

Prvi aneks ugovora za Gavellu, Grad s Centrogradnjom i Titan Constructom potpisuje već nakon 7 mjeseci, u svibnju 2018. godine, povećavajući vrijednost radova za 452.961,88 kn (+ PDV).

No, ubrzo postaje jasno da radovi nikako neće biti gotovi na vrijeme, pa mjesec dana nakon isteka prvotnog roka završetka radova, u studenome 2018., biva potpisan i treći aneks ugovora, a kojim se posao produljuje do svibnja 2019. godine.

 

Mjesec dana prije drugog najavljenog datuma završetka radova, 2. travnja, račun tvrtke Titan Constructa biva blokiran.

Tome usprkos, Grad samo dan kasnije, 3. travnja potpisuje i četvrti aneks ugovoru za Gavellu, povećavajući vrijednost posla za daljnjih 55.240,55 kn (+PDV).

Sve to nije pomoglo, pa je Caroline Elizabeth Mamić 23. travnja 2019. sama podnijela zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka u Titan Constructu, a kao razlog navela je 21 uzastopni dan blokade poslovnog računa, zbog nepodmirenih obveza u iznosu od 978.281,90 kn.

Milana Bandića to očito nimalo nije zabrinulo jer je 12. srpnja, dakle gotovo tri mjeseca nakon blokade Titana potpisao peti aneks ugovora za Gavellu, i to na iznos od 913.612,00 kn (+PDV). Tko zna, možda bismo dočekali i šesti, da samo pet dana nakon potpisivanja rečenog aneksa i Centrogradnja nije završila u blokadi.

18. kolovoza 2019. umire Zvonko Pilipović, vlasnik Centrogradnje i upravo se taj nesretni podatak odonda nudi kao glavno opravdanje trenutno prilično beznadežne situacije u Gavelli. Tko bi, naime, u tim I takvim okolnostima htio preuzeti gradilište i garantirati za kvalitetu radova?

 

Zašto su izvođači radova u Gavelli završili u stečaju i kome su najviše dužni?

 

Ono što ne bi smjelo ostati nezamijećeno jest stanje poslovnih knjiga Centrogradnje i Titan Constructa. Naime, iz službeno objavljenih tablica potraživanja predstečajnih postupaka, razvidno je da su Centrogradnja i Titan Constructa međusobno najveći vjerovnici, dok Grad Zagreb od njih na ime radova u Gavelli ne potražuje ni lipe, iako u ugovoru među inim stoji da će izvođači za svaki dan kašnjenja radova platiti kaznu od 2 promila vrijednosti cijelog posla do najviše 10% ukupno ugovorene cijene!

Iz ugovora Grada Zagreba i izvođača adaptacije Gavelle

No, kad već Grad ne traži naknadu štete u Gavelli, izvođači spornih radova međusobno potražuju goleme iznose.

Osim što je, prema sudskim dokumentima, stranka u čak 99 različitih sudskih postupaka, Titan Constructa od Centrogradnjeu predstečajnoj nagodbi potražuje 262.145,52 kn za nespecificirani posao za MUP RH, 5.291.981,55 kn na ime ugovora o izgradnji 6 višestambenih POS-ovih zgrada u Biogradu na moru, 2.934.547,30 kn na ime izvođenje radova rekonstrukcije MUP-ove poslovne zgrade u Ružićevoj 19 u Rijeci i 6.767.718,88 kn na  ime okvirnog sporazuma o izgradnji Policijske postaje Imotski. Ukupno čak 18.017.536,08 kn.

Centrogradnja pak od Titan Constructa još od lipnja 2019. potražuje čak 13.443.024,90 kn i to 5.782.105,20 kn na ime okvirnog sporazuma o izgradnji Policijske postaje Imotski, 5.291.981,55 kn na ime ugovora o izgradnji 6 višestambenih POS-ovih zgrada u Biogradu na moru, te konačno - 2.368.938,15 kn na ime ugovora za rekonstrukciju Gavelle.

Grad Zagreb, ponovimo, barem kad je Gavella u pitanju, niti od jedne niti od druge tvrtke - ne traži ništa.

U međuvremenu poslovni problemi Centrogradnje I Titan Constructa uzimaju danak i na drugim gradilištima u zemlji, pa je zbog njih stala izgradnja proizvodnog pogona HEP-a I pristupne ceste na Vidikovcu, Pet godina nakon pokretanja programa POS-a, stanovi na predjelu Granda u Biogradu nisu izgrađeni, a zapela je i izgradnja Postaje pogranične policije u Imotskom, iako je premijer još prije koji dan obećao da će biti završena - dogodine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI