Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Operni transferi: Domagoj Dorotić u HNK Rijeka, Lana Kos u HNK Zagreb

Operni transferi: Domagoj Dorotić u HNK Rijeka, Lana Kos u HNK Zagreb

Dva nacionalna kazališta predstavila su značajane transfere u svoje ansamble.
Share on facebook
Share on twitter

Tenor Domagoj Dorotić od 1. veljače postaje novi član ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, izvijestilo je ovo kazalište.

Domagoj Dorotić diplomirao je u klasi profesorice Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2008. godine. Dvije godine poslije postao je solist Opere HNK u Zagrebu. Od tada je, među ostalim, ostvario uloge u operama 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana pl. Zajca (Juranić), 'Parsifal' R. Wagnera (Treći štitonoša), 'Mazeppa' P. I. Čajkovskog (Andrej), 'Gianni Schicchi' G. Puccinija (Rinuccio), 'Hamlet' A. Thomasa (Laert), 'Ljubavni napitak' G. Donizettija (Nemorino), 'Evgenij Onjegin' P. I. Čajkovskog (Lenski), 'Tosca' G. Puccinija (Cavaradossi), 'Ekvinocij' I. Brkanovića (Ivo) i druge.

Istovremeno je nastupao i u splitskom HNK u operama kao što su 'Macbeth' G. Verdija (Macduff), 'Adel i Mara' J. Hatzea (Adel), 'Nabucco' G. Verdija, 'Cavalleria rusticana' P. Mascagnija (Turiddu), 'Traviata' G. Verdija (Alfredo), 'Ukleti Holandez' R. Wagnera (Steuermann), 'Ernani' G. Verdija (Ernani) itd.

Od gostovanja na inozemnim pozornicama izdvaja se nastup u ulozi Lenskog u Litvanskoj nacionalnoj operi u Rigi. Od 2015. pa do dolaska u Rijeku bio je u angažmanu, u statusu prvaka, u Operi HNK u Osijeku, gdje je nastupao u operama 'Porin', 'Trubadur' i 'Carmen'. Često je nastupao i koncertno, surađujući s istaknutim dirigentima i orkestrima.

Među nagradama ističu se: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi 'Gianni Schicchi', Nagrada hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi 'Crux dissimulata' i za ulogu Fentona u operi 'Falstaff', Nagrada 'Ante Marušić' HNK Split, Nagrada 'Vladimir Ruždjak' zagrebačkog HNK za ulogu Cavaradossija u operi 'Tosca', priopćio je riječki HNK.

Daleko manje transparentno u angažmanu svog novog 'pojačanja', sopranistice svjetskog glasa Lane Kos, bilo je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Naime, kako Kos nema diplomu glazbene akademije bile su potrebne izvjesne 'vratolomije' s propisima, oko kojih se - ako je je vrovati Večernjem listu - angažirala ne samo ministrica kulture nego i sam premijer.

Kako je, međutim, formalno-pravno riješena ta situacija ni kazalište ni Kos ne otkrivaju. Dapače, iako je vijest o ovom bombastičnom transferu detaljno razložena u jučerašnjem izdanju Večernjaka o njoj ni slova nema na službenim stranicama zagrebačkog HNK, niti je Kos tamo zasad predstavljena.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE