Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo Josip Lešaja

Preminuo Josip Lešaja

Vijest o preranoj smrti velikog i versatilnog umjetnika objavilo je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.
Share on facebook
Share on twitter

Josip Lešaja rođen je na Korčuli 1951. godine. 

Iako je najširoj javnosti bio poznat prije svega kao izniman operni interpret, s golemim je uspjehom paralelno vodio čak pet različitih karijera.

Pjevanje je diplomirao 1983. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a uz njega i studij povijesti umjetnosti te onaj defektologije, te se posvećeno bavio muzikoterapijom.

Kao bariton ostvario je više od 50 opernih uloga svih stilskih profila, a osobito je uspješan bio u interpretacijama solo popijevke te suvremene glazbe. Tako je praizveo Lirsku scenu Natka Devčića, Crne pjesme za bariton i 13 gudača Stanka Horvata, tumačio glavne uloge u praizvedbama opera Igora Kuljerića Richard III. i Rubena Radice Prazor. Od 1987. do 1994. bio je solist HNK u Zagrebu, član Mariborske opere, Komorne opere u Beču te stalni gost Ljubljanske opere.

Uz sve navedeno bio je izniman performer i glumac u brojnim avangardnim predstavama i konceptualnim izvedbama.

Muzikologinja Bosiljka Perić Kempf o njemu je, prigodom izvedbe Schubertovih solopopijevki 2003. godine, napisala: „Lešaja je već godinama izdvojena ličnost hrvatske glazbene scene, na kojoj je izgradio niz dojmljivih likova specifičnim spojem svoje darovitosti inteligentna pjevača i glumca od formata. … Lešajina koncentracija, smisao za oblikovanje dramatičnog ili lirskog iskaza čisto vokalnim sredstvima, uvjerljivost njegova tumačenja Schubertovih tragičnih vizija finim nijansama izričaja široka spektra romantičarske osjećajnosti dala je cjelovitom luku njegove interpretacije osobine snažna i uvjerljiva svjedočanstva.

Posljednji ispraćaj bit će u krugu obitelji. Sveta misa zadušnica služit će se u petak, 25. listopada u crkvi sv. Kvirina, Pantovčak 85, u 18:30 sati.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE