Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula je Jessye Norman

Preminula je Jessye Norman

Jedna od najnagrađivanijih američkih opernih pjevačica, dobitnica četiri Grammya, ali i onog za životno djelo, preminula je u NewYorku u 74. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Na sceni Metropolitan opere debitirala je ulogom Kasandre u Berliozovim Trojankama tek 1983. godine, nakon čega je tamo otpjevala i odigrala još preko 80 predstava. Generalni ravnatelj Meta Peter Gelb nazvao ju je 'jednom od najvećih umjetnica koje su nastupale na sceni Metropolitan Opere'.

'Zaštitni znak' bila joj je naslovna uloga u Straussovoj Arijadni na Naxosu, a uz nju je izvodila i opsežan repertoar djela Francisa Poulenca, Leosa Janaceka, Bele Bartoka, Giuseppea Verdija, Richarda Straussa i Arnolda Schoenberga, sve do jazza. Za svoj rad primila je četiri nagrade Grammy, kao i onu za životno djelo te Nacionalnu medalju za umjetnost i prestižnu Kennedy Center Honor.

https://www.youtube.com/watch?v=_H9LTixHHug

Bila je jedna od prvih velikih afro-američkih opernih zvijezda, ali nikad nije zaboravljala prethodnice koje su joj utrle put, pa je tako u intervjuu New York Timesu 1983. posebno izdvojila Marian Anderson, Dorothy Maynori Leontyne Price.

U memorima objavljenim 2014. pod naslovom Uspravi se i pjevaj! opisala je brojne prigode u kojima se morala nositi s rasizmom. 'Rasne barijere nisu nestale iz našeg svijeta, zašto onda zamišljamo da jesu iz onog opernog?', zapisala je.

Kao jedna od najpopularnijih opernih pjevačica osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća u širokoj javnosti ostat će zapamćena po impresivnoj izvedbi La Marseillaise u Parizu na 200. obljetnici Dana Bastille, no pjevala je i u brojnim drugim ceremonijalnim prigodama, predsjedničkim inauguracijama Ronalda Reagana i Billa Clintona, kao i na proslavi šezdesetog rođendana britanske kraljice Elizabete.

'Iznimno smo ponosni na Jessyeine glazbene uspjehe i na činjenicu da će nadahnuće koje je pružala publici širom svijeta i dalje biti izvor radosti. Podjednako smo ponosni na njezina humanitarna postignuća, brigu o beskućnicima, gladnima, razvoju i obrazovanju mladih te doprinosu umjetnosti i kulturi', stoji u priopćenju obitelji povom smrti Jessye Norman.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE