Search
Close this search box.

Next Big Thing

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Next Big Thing je predstava o produktivnosti, radu i vrijednosti umjetničkog rada.
autorski tim funkcija
Enver Krivacskladatelj
Tajči Čekada kostimograf
Ivana Kalcautor
izvođači uloge
Ivana Kalc

Next Big Thing je predstava o produktivnosti, radu i vrijednosti umjetničkog rada.
O smislu i potrebi umjetničkog rada.
O našoj osobnoj investiciji i profitu.
Next Big Thing je predstava o frustraciji, pritisku kapitala i tržišta.
O dokolici.
O tome "kako", ali ponajprije o onome "zašto".
Ona je najava nečeg što dolazi, što će biti bolje od onoga što je sada. Nečega s čim ćemo konačno biti zadovoljni. Ružičasta budućnost i bolji život.
Autorica se nada kako ćemo poživjeti i dočekati Next big thing.
Jer ako ne uspijemo, sav trud je uzalud.

Kako kaže autorica Ivana Kalc:

"Danas se umjetničko stvaralaštvo pod utjecajem globalizacije i komercijalizacije sve više vrednuje kroz svoju ekonomsku isplativost. Promatramo li umjetnost i umjetničku produkciju kroz njenu ekonomsku vrijednost, umjetnički rad postaje samo još jedan proizvod na tržištu te je umjetnik prisiljen baviti se poduzetništvom samoga sebe, kako bi bio konkurentan, te kako bi si kroz ekonomsku opstojnost uopće omogućio uvjete za umjetnički rad. Mnogo je umjetnika koji odbijaju igrati tu igru – povlače se iz umjetničke industrije i odustaju od samog umjetničkog stvaralaštva iz nužde, protesta, ili nesposobnosti i nužnosti da se bude sveprisutan na sceni i tržištu. Jer sam umjetnički rad više nije dovoljan - treba uložiti enormne količine energije i poslovne strategije da bi se došlo u poziciju "umjetničke vrijednosti" koja se zapravo poistovjećuje sa "ekonomskom vrijednošću" i postaje sinonim, ali i oznaka za uspjeh i kvalitetu.

Ovo autorsko istraživanje temelji se upravo na gore navedenim promišljanjima, ali se također bavi i frustracijom, defetizmom i nezadovoljstvom koje se može pojaviti tijekom procesa samopromocije/samoprodaje, ukoliko „poduzetnički plan“ ne urodi plodom i ne omogući prodaju, ekonomsku isplativost ili ne stvori uvjete za daljnje umjetničko stvaralaštvo. Dakle, umjetnik mora biti produktivan i financijski naplativ i isplativ. Postavlja se pitanje, zaslužuje li umjetnik da živi od svog rada, znači li ekonomska vrijednost i umjetničku kvalitetu te mora li umjetnik opravdavati vrijednost (ali i cijenu) svog umjetničkog rada? Ali jedno od najvažnijih pitanja jest kome treba umjetnost i zašto?"

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE