Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminula je Cicely Berry

Preminula je Cicely Berry

Proslavljena vokalna pedagoginja preminula je u 92. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Cicely Berry karijeru je započela u Royal Shakespeare Company 1969., da bi ve' idu'e godine postala voditeljicom službe za glas i govor.  Pod njeyinim vodstvom, RSC je postao prva britanska kompanija s trajnom službom za govor i glas.

Opraštajući se od Berry, umjetnički ravnatelj RSC, Gregory Doran, izjavio je: “Bila je jedan od utemeljitelja suvremenog pristupa vokalnim tehnikama, a njezin utjecaj bio je golem ne samo na glumačku struku u ovoj zemlji već diljem svijeta i to na brojne generacije izvođača i redatelja. Promijenila je način na koji utječemo na mlade živote kad ih na pokusima podučavamo njezinim metodama.

Dodao je: “Naravno, njezina je osobnost bila od iznimnog značaja za njezin utjecaj. Njezina otvorenost u kombinaciji sa čvrstom odlučnošću, posvećenost poslu, oštrina njezina intelekta i živa znatiželja, njezina iskrena briga za interese glumaca i njezin osjećaj za šalu učinili su je nevjerojatno popularnom. Bila je radikalna u subverzivna, razigrana i provokativna te posve nesentimentalna i strogo nepretenciozna."

Berry se okušala i u režiji postavivši vlastitu verziju Kralja Leara 1988.

SUrađivala je s brojnim svjetkim gluačkim zvijezdama, a gostovala je i u HRvatskoj u kojoj su prevedene i njezine knjige, dok se dio nastave govoro na ADU i danas odvija po njezinim metodama.

Berry je preminula u domu u Cornishu, 15. listopada.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE