Naslovnica > PREDSTAVE > Isabellina soba

Isabellina soba

GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na ovogodišnjem, sedmom izdanju Festivala svjetskog kazališta, u Zagrebu imate priliku pogledati nagrađivanu predstavu Isabellina soba znamenitog belgijskog kolektiva Needcompany.
autorski tim funkcija
Jan Lauwersredatelj
Jan Lauwersautor teksta
izvođači uloge
Anneke BonnemaMajka
Benoît GobOtac
Hans Peter DahlLjubavnik
Julien FaurePustinjski kraljević
Martin SaghersUnuk
Misha DowneyPripovjedač
Sung-Im HerSestra Bad
Viviane de MuynckIsabelle
Yumiko FunayaSestra Joy

Jan Lauwers, redatelj 'Isabelline sobe', prije osnutka Needcompanyja djelovao je u skupini Epigonenensemble, a kasnije Epigonentheater s kojima je u šest godina napravio šest značajnih predstava s naglaskom na društveni angažman i radikalne promjene u Flandriji. Rad u Epigonentheateru Lauwersa plasira u svjetski poznate i priznate umjetnike, ali već 1985. godine skupina se razilazi, a godinu dana kasnije osniva se Needcompany u Bruxellesu. Osnovali su je Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey, indonezijska plesačica i glumica koja se školovala u Amsterdamu. Na službenoj stranici navode kako je dotični kolektiv prvenstveno usmjeren na kazalište, ali učestalo zadiru i u druga kreativna područja – vizualnu umjetnost, glazbu i film, a ta sklonost multimedijalnosti često se vidi upravo u kazališnim predstavama kojih su do danas napravili preko dvadeset i s kojima su nekoliko puta turnejama obišli svijet.

'Isabellina' soba posvećena je Felixu Lauwersu, ocu Jana Lauwersa koji je preminuo 2002. godine i čija je zbirka od nekoliko tisuća etnoloških i arheoloških objekata potaknula njegovog sina da ispriča priču o Isabelli Morandi. Ona je slijepa starica koja rekonstruira svoju životnu priču uz pomoć mnogih za nju značajnih ljudi od kojih su neki već mrtvi, ali još uvijek nastanjuju scenski prostor. Isabella je odrasla u svjetioniku uz skrbnike Annu i Arthura čitav život vjerujući u mit o svom ocu koji tvrdi da je on pustinjski princ nestao tijekom ekspedicije. Tako su njene želje usmjerene prema Africi i pronalasku pustinjskog princa, ali umjesto u Africi završava u Parizu, u sobi prepunoj spomenutih etnoloških i arheoloških objekata s kojima ulazi u dijalog i razvija suigru. Svaki od predmeta nosi još priča u sebi, budući da se radi o običnim predmetima iz drugih kultura koji su imali brojne vlasnike prije nego što su dospjeli do Isabelle preko njenog oca.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=kTSKCNxRMLY]
Isabellina soba, trailer

Kritika, osim što je afirmativno govorila o cijeloj predstavi, posebno je pohvalila nastup Viviane de Muynck u ulozi Isabelle. Riječ je o slavnoj belgijskoj kazališnoj, filmskoj i televizijskoj glumici koja ranih devedesetih postaje jedna od ključnih ličnosti Needcompanyja. U svojoj zavidnoj karijeri, osim važnih angažmana na filmu među kojima se izdvajaju uloge u filmovima 'Vincent and Theo' Roberta Altmana i 'The Crossing' Nore Hoppe, na pozornicama je ostvarila zapažene uloge igrajući Strindberga, Shakespearea, Feydeaua, Jarryja, Albeeja i druge. Surađivala je i s glazbenicima, a nekoliko puta je gostovala u projektima slavne Wooster Group.

'Isabellina soba' premijerno je izvedena 2004. godine na kazališnom festivalu u Avignonu, a u Zagrebu na FSK igra 20. i 21.9.2009.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE