Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Koliko hrvatska javna kazališta troše na reprezentaciju i tko je apsolutni rekorder?

Koliko hrvatska javna kazališta troše na reprezentaciju i tko je apsolutni rekorder?

Za domjenke i ostale reprezentacijske troškove domaći teatri ne izdvajaju ni blizu koliko druge javne institucije, no zanimljivo je ipak tko troši najviše i služi li to promociji programa ili nečemu drugom? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Prema Očevidniku kazališta Ministarstva kulture, u Hrvatskoj djeluju 32 javna kazališta. No, dio njih su poslovne jedinice većih javnih ustanova (npr. Dječje kazalište Dubrava ili Teatar ITD) i ne posluju autonomno zbog čega njihovi stvarni poslovni rezultati nisu dostupni.

Preostaje nam dakle 25 javnih kazališta, a u nastavku vam donosimo njihove poslovne rezultate na koncu 2017. kao i stvarno stanje na njihovim računima.

***

Koliko su u 2017. godini hrvatska javna kazališta trošila na reprezentaciju, te koliko je taj trošak bio značajan u odnosu na njihov ukupni proračun?

U apsolutnim iznosima to izgleda ovako:

Očekivano, na prvom je mjestu po ukupnom iznosu HNK u Zagrebu sa 236.541,00 kn, što zapravo i nije naročit iznos uzme li se u obzir činjenica da to kazalište godišnje ima u prosjeku 13 premijera za koje organizira domjenke, a na što uvijek otpada najveći dio troškova reprezentacije. HNK u Zagrebu ima i najveće gledalište pa se rečeni domjenci organiziraju za najveći broj gledatelja...

Zanimljivo je, međutim, da se na trećem mjestu popisa najizdašnjih reprezentacija, s iznosom od 153.608 kn nalazi karlovački Zorin dom, kuća koja godišnje u prosjeku proizvede tek četiri premijerna naslova! Isti taj Zorin dom još će zanimljiviju poziciju zauzeti u usporednom prikazu udjela rashoda za reprezentaciju u ukupnim rashodima. No, zadržimo se još trenutak na ovoj vizualizaciji.

Osim HNK u Zagrebu, niti jedno drugo hrvatsko javno kazalište na reprezentaciju ne troši više od 200.000,00 kn - dapače - samo sedam ih troši više od 100.000,00 kn!

Na visokom, 5. mjestu je HNK Šibenik s minimumom vlastite programske proizvodnje i tek naznakama ansambla, kao uostalom i Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca, a koje je po ukupnom iznosu sredstava na ovom popisu - osmoplasirano.

Apsolutni rekorder po štedljivosti je Gradsko kazalište mladih iz Splita koje je u cijeloj prošloj godini na tu proračunsku stavku utrošilo tek 16.846,00 kn!

No, pogledamo li koliki je udio rečenih rashoda u ukupnim rashodima svakog od hrvatskih javnih kazališta, situacija se drastično mijenja:

Tu je s nevjerojatnih 4.84% na prvom mjestu upravo rečeno vinkovačko kazalište, kojemu bi možda ipak za prošlu godinu donekle trebalo progledati kroz prste jer je eto slavilo 100 godina kazališnog života u gradu. No, zato je na drugom mjestu sa 2.4% karalovački Zorin dom, za kojeg smo već naveli kako godišnje proizvede tek četiri premijerna naslova.

Trećeplasiran je jedan do većih domaćih gubitaša u kazališnoj zajednici  - HNK u Šibeniku sa 1.65% proračuna.

Sva ostala kazališta jedva prelaze udio od 1% rashoda za reprezentaciju u ukupnim rashodima, uključujući i na prvi pogled najrastrošniji zagrebački HNK koji se nalazi na samom začelju s tek 0.23%!

Očito je dakle da je većina domaćih komunalnih teatara prilično šprana kad je reprezentaciju u pitanju, a da kolo vode oni s najmanjom programskom proizvodnjom. Priznat ćete - zanimljivo.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI