Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Financijska top-lista hrvatskih javnih kazališta u 2017.

Financijska top-lista hrvatskih javnih kazališta u 2017.

Tko su najveći gubitaši, tko najviše zarađuje, kako se poslovalo u 2017. i kakvo je stvarno stanje na računima hrvatskih javnih kazališta? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Prema Očevidniku kazališta Ministarstva kulture, u Hrvatskoj djeluju 32 javna kazališta. No, dio njih su poslovne jedinice većih javnih ustanova (npr. Dječje kazalište Dubrava ili Teatar ITD) i ne posluju autonomno zbog čega njihovi stvarni poslovni rezultati nisu dostupni.

Od preostalih, nakon godina i godina našeg inzistiranja, samo dva nisu objavila ukupna financijska izvješća za prošlu godinu, a to su Gradsko kazalište Joza Ivakić u Vinkovcima i Gradsko kazalište Slavonski Brod, koji do trenutka objave ovog teksta nisu odgovorili ni na zahtjev da nam dokumente dostave.

Ukratko - preostala su nam 23 javna kazališta, a u nastavku vam donosimo njihove poslovne rezultate na koncu 2017. kao i stvarno stanje na njihovim računima.

Poslovni rezultati u 2017.

Promatramo li isključivo rezultate u 2017. (bez prenesenih manjaka i višaka iz prethodnih godina), polovica hrvatskih javnih kazališta poslovala je s gubitkom!

Najveći gubitak u 2017. godini ostvarilo je Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s minusom od čak 1.054.426,00 kn, što bi značilo da ta kuća za čak 8.68% svojih troškova u prošloj godini nije imala pokriće.

Slijede Gavella, Žar ptica, Hrvatska narodna kazališta u Šibeniku i Rijeci te kazalište u Virovitici...

Kad je pak drugi ekstrem tablice u pitanju, onaj profitni, u apsolutnom vodstvu je HNK u Zagrebu s viškom od čak 903.148,00 kn. Doduše, ta se prednost zahvaljujući 'kosturima iz ormara' prethodnih uprava, računovodstveno istopila, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje. Na drugom mjestu je Komedija, čijem se novom ravnatelju usprkos višemilijunskoj i prekorednoj 'injekciji' Grada Zagreba, te kontinuiranom skandalu s Kontesom ne može poreći da de facto dobro posluje, a slijedi najveće iznenađenje na listi - HNK Split, o čijim smo čudesnim rezultatima u prošloj godini pisali ovdje.

Udio deficita / suficita u proračunu

Ukoliko pogledamo udjele deficita ili suficita prošle godine u ukupnim proračunima kazališta za tu godinu, situacija pak izgleda ovako:

Ukoliko bismo zanemarili financijske zalihe i/ili gubitke iz prethodnih godina najveći problem s izvršavanjem obveza ima HNK Varaždin, a slijede kazalište Virovitica, Žar ptica, HNK Šibenik, Zorin dom i HNK Zadar...

Stvarno stanje na računima

No, pogledamo li stvarno stanje na računima, dakle zbirne rezultate prenesenih gubitaka i/ili dobitaka iz prethodnih godina s onima iz 2017., realno stanje na računima javnih kazališta izgleda ovako:

Čak 13 od 23 promatrana kazališta ima višak na računima, dok su ostala u minusu.

Najveći gubitaš je HNK Rijeka sa ukupnim deficitom od 5.310.068,00 kn, a slijede HNK Osijek, HNK Split, Komedija i HNK Šibenik, dok apsolutno najbolju financijsku 'krvnu sliku' imaju Kerempuh i Žar ptica, oba s milijunskim viškovima na računu!

Na što su pak kazališta trošila novac u prošloj godini, koliko su za stanje na vlastitim računima zaslužna sama, a koliko njihovi vlasnici i brojne druge zanimljivosti - donosimo u idućim nastavcima ovog feljtona.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI