Fake a Mistake (FAM)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Plesna predstava s nizom situacija u kojima se izvođači na sceni snalaze i pronalaze greške, odnosno donose dobre ili malo manje dobre odluke u određenom trenutku.
autorski tim funkcija
Kristina Miroševićgrafičko oblikovanje
Pavel Posavecfotograf
Eni Vesovićautor
Dora Kokoljautor
Anja Pletikosadramaturg
Alena Orovićkostimografski savjetnik

Novi projekt umjetničkog kolektiva de.not, koji čine plesne umjetnice Dora Kokolj i Eni Vesović, naslanja se na jedan već ostvareni. Riječ je o Burzi grešaka, koja je premijerno izvedena 2016. godine, a čije su nedavne izvedbe u Zagrebačkom plesnom centru bile svojevrsna najava nastavka istraživanja teme grešaka. Dok se Burza grešaka bavila pojmom greške kroz priče i govor, predstava Fake a Mistake (FAM) je plesno-istraživački projekt u kojem sudjeluje sedmero izvođača koji su ulaskom u proces rada preuzeli na sebe odgovornost prepustiti se i poigravati greškama kroz priče u pokretu. Za njih griješiti znači odlučiti, a svaka takva odluka tjera ih da se kreću točku po točku kroz zajedničku zabavu grešaka u pokretu.

Kako je pokret specifičan medij plesna predstava o greškama vrlo je rizična ideja. Dakle, na jednoj razini predstave bavimo se apstraktnim idejama grešaka iz našeg života, kao i u Burzi grešaka, a na drugoj, vrlo jasnom idejom grešaka na sceni i unutar izvedbe. I dok netko pokušava objasniti kako mu je najveća greška bila vratiti se u Zagreb ili promijeniti rasvjetni pult, netko drugi će umjesto skoka sjesti, a ja ću možda zaboraviti što sam trebala reći i umjesto toga uključit pjesmu za nečiji solo.“ – kaže Dora Kokolj.

Važan aspekt ove predstave je vrijeme, odnosno trenutak u kojem se nalazimo. Iako je njena struktura temeljito razrađena, sama izvedba je spontana te je svatko od nas slobodan donositi odluke u bilo kojem trenutku izvedbe. Tako možemo odlučiti hoćemo li stati, promijeniti nešto, izaći iz situacije, na neki način ju zakomplicirati ili jednostavno slijediti nečiju tuđu odluku. Odgovornost je jednaka na svima koji su prisutni na sceni za vrijeme izvedbe bili autori, izvođači ili glazbenici.“ – objašnjava Eni Vesović.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE