Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo Dmitrij Hvorostovski

Preminuo Dmitrij Hvorostovski

Jedan od najvećih opernih pjevača današnjice, bariton Dmitrij Hvorostovski preminuo je u 56. godini nakon duge i teške bolesti.
Share on facebook
Share on twitter

Dmitrij Hvorostovski rođen je u Sibiru, a svjetsku je slavu stekao 1989. godine kada je na pjevačkom natjecanju u Cardiffu pobijedio Bryn Terfela. Uslijedila je karijera ispunjena nastupima u najprestižnijim opernim kućama i koncertnim dvoranama svijeta, uz gotovo jednoglasne ocjene kako je riječ o jednom od ponajboljih baritona svih vremena s bogatim, ekpresivno fluidnim glasom.

Slava mu je omogućila i da u fokus zapadnjačke javnosti vrati i dio zaboravljenog i/ili zapostavljenog ruskog repertoara, što je najčešće činio u sjajnoj pratnji Ivara Ilje.

https://youtu.be/VN8AQ0gl52o

U opernom svijetu posebno su cijenjene njegove interpretacije Verdijeva opusa te karizmatočna i provokativna interpretacija antiheroja Evgenija Onjegina u istoimenoj operi Petra Iljiča Čajkovskog kojoj je dao posve osobni pečat.

U lipnju 2015. godine dijagnosticiran mu je tumor na mozgu te se koncem iduće godine povukao s operne scene. Neplanirano se u svibnju ove godine pojavio Metropolitan operi i tamo otpjevao ariju iz Rigoletta, te se činilo da je na najboljem putu oporavka.

Nažalost, ispostavilo se da je bolest bila jača.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE