Login za korisnike

Absolute Pearl

‘Uzvišenost’ izvedbenih umjetnosti i to u najdoslovnijem smislu – na 4 metra visine, demonstriraju australski performeri iz skupine ‘Strange fruit’.

***

Premda su vlastitu performersku skupinu nazvali imenom jedne od najpoznatijih anti-rasističkih pjesama, (a koju je proslavila Billie Holiday), australski 'Strange fruit' u svojim se projektima bavi sasvim drugim temama.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs]

Naime, ova trupa, s bazom u Melbourneu, producira i izvodi programe koji kombiniraju kazalište, ples i cirkus, a sve to na posebno izrađenim 4 metra visokim savitljivim motkama.

Inspiraciju su, kažu, pronašli u slici žita koje se svija pod naletima vjetra, te temeljem nje kreirali ekstremno fleksibilne motke koje izvođači svijajaju pod 'nemogućim' kutevima, te se na njima ljuljaju stvarajući dosita fascinantne prizore.

Od sedam naslova s vlastitog repertaoara, za gostovanje u Hrvatskoj odabrali su onaj najnoviji, i vjerojatno najapstraktniji, Absolute Pearl.

Službena najava kaže:

'Svijet izbljedjele raskoši, kojim plutaju uspomene  progonejne nekadašnjim uspjesima, zbunjen i uveličan protokom vremena, oživljava posredstvom vrtloga plesa, drama i vizualne ljepote. Suptilna reakcija na svijet koji je počeo gubiti osjećaj za romantiku'.

Ako se u citiranim rečenicama ne možete snaći, možda vam pomogne video-isječak iz predstave, koju možete pogeldati na otvaranju ovogodišnjeg Zadra Snova, ali i zatvaranju labinskog Festivala vizualnog kazališta.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=lNSRyOFmCWM]

autorski tim
Phillip Gleesonredatelj
Trudy Radburnasistent redatelja
Benjamin Roganasistent redatelja
Dean Lingueyskladatelj
Louise McCarthykostimograf
Ben Cobhamoblikovatelj svjetla
Bluebottleoblikovatelj svjetla

izvođači
Emma Waite
Grant Mouldey
Nancy Sposato
Paul Roberts
Phillip Gleeson
Sally Smith

Odgovori

POVEZANE VIJESTI