Login za korisnike

A propos de Butterfly

Puccinijeva nesretna junakinja svoju tragediju ponovno proživljava i u predstavi belgijskog koreografa Joséa Besprosvanyja, koju možete vidjeti na Festivalu plesa i neverbalnog teatra u Svetvinčentu.

***

Madama Butterfly pripada najpopularnijim i najizvođenijem operama ne samo Giacoma Puccinija, već uopće, a svaka se operna kuća koja drži do sebe trudi s vremena na vrijeme imati je na svom repertoaru. A osim bezbrojnih izvedbi originala, često služi i kao inspiracija za druge radove, te tako postoji cijeli niz različitih adaptacija ili novih djela napravljenih prema motivima/idejama Puccinijeve opere, poput dva nijema i jednog govornog filma, mjuzikla Miss Saigon, rock albuma grupe Weezer i nekolicine kratkih animiranih filmova.

Njima se pridružio i belgijski umjetnik José Besprosvany, koji u svojoj verziji kombinira glas Marije Callas, suvremeni ples, hip-hop, manga estetiku te ljudske marionete inspirirane lutkama iz tradicionalnog japanskog lutkarskog kazališta - bunraku.

Također koristi i razgovore, te voice-over koji uključuje osobna razmišljanja koreografa, pred čijim se očima odvija predstava, i koji je u nju direktno uključen tijekom same izvedbe u kojoj dolazi na pozornicu i propituje svoju ulogu umjetnika.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=ig7XmMX5Qh4]

 


Odgovori

POVEZANE VIJESTI